Salted Karamelsaus

Karamelsaus van suiker, slagroom en roomboter met een verassende kwinkslag door de toevoeging van een beetje zout. Dus zoete gezouten karamel. Voor over of in recepten, zoals taarten, cakes of toetjes. Wat te denken van de banoffeetaart met karamelmousse, chocolade-karamel cheesecake, appel-kaneel cake met karamel of een heerlijke karamelsmaak in of over ijs, zoals slagroom karamel ijs. Of maak warme salted karamel chocolademelk; kijk vooral bij de variatietips. Warm en koud te gebruiken.

Ingrediënten* Materialen
 • 250 gram kristalsuiker
 • 80 ml water, optioneel
 • 125 ml slagroom
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • ½ tl zeezout
 • (steel)pan
  (met dikke bodem)
 • klopper

* Deze verhouding levert een vrij stevige karamelsaus op. Met de verhoudingen suiker-slagroom-roomboter kun je ‘spelen’. Een erg lekkere en smeuïge versie, voor gebruik in taarten zoals de chocolade-karamel cheesecake, is bijvoorbeeld 250 gram suiker-175 ml slagroom-100 gram roomboter.

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat de slagroom in ieder geval op kamertemperatuur komen of verwarm licht. Dit voorkomt overkoken tijdens het toevoegen aan de suiker.
Zorg er ook voor dat je steelpan voldoende hoog is en des te dikker de bodem, des te beter.
Dit recept geeft al een behoorlijke hoeveelheid karamelsaus, maar mocht je meer willen maken dan wordt verdubbeling van de ingrediënten afgeraden. In plaats daarvan is het beter om een extra batch te maken.

 1. Doe de kristalsuiker in een (steel)pan en voeg het water toe. Verhit op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; als dit te snel gaat dan is de kans op het verbranden van de suiker erg groot (en dan krijg je een bittere karamel). Roer er niet in! Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat alle suiker goed smelt. Het suikermengsel begint op een gegeven moment te pruttelen en te verkleuren. Laat zo’n 15 minuten koken óf korter, als de suiker goudbruin (volle bruine kleur) is geworden. Hoe dieper bruin de karamel wordt, des te intenser de smaak; maar let op: laat het niet te donker worden, want dan verbrandt de suiker.
  Ben je wat meer ervaren of durf je het zonder water te maken aan? Ga dan voor de versie waarbij je geen water toevoegt: strooi een klein beetje suiker in de pan zodat de bodem amper bedekt is, op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; roer hier niet in. Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat de suiker niet aanbrandt maar wel alle suiker goed smelt.
 2. Voeg, als de suiker helemaal gesmolten is en goudbruin, beetje bij beetje de slagroom toe; laat daarbij de pan op het vuur staan. Ga na toevoeging van de slagroom pas roeren met een klopper en blijf voortdurend roeren tot de karamel is opgelost.
 3. Haal de steelpan van het vuur, voeg de boter en het zout toe en roer tot de boter is gesmolten.
 4. Afhankelijk van wat je ermee wil doen -warm of koud gebruiken-, zet je het weg om af te koelen (kan in de koelkast of desnoods in een bad van ijswater). Indien je de karamelsaus warm wil gebruiken, wacht dan tot ie de gewenste dikte heeft.

Bewaartip

De karamelsaus is in een gesteriliseerde pot in de koelkast zeker 2 weken houdbaar. De karamelsaus wordt dan wel wat dikker. Hij wordt weer meer vloeibaar door de saus voor gebruik iets aan te lengen met heet water of wat op te warmen (in de magnetron of op een laag vuurtje).

Schoonmaaktip

Na het karamelliseren de pan schoonmaken? Doe water in de pan, ofwel kokend water of breng koud water aan de kook, en de suiker lost zo op.

Variatietip

 • Je kunt het zout weglaten, zodat je geen salted karamelsaus krijgt maar ‘gewone’ karamelsaus. Het beetje zout zorgt echter wel voor een geweldige smaaksensatie.
 • In plaats van ongezouten roomboter kun je ook gezouten roomboter gebruiken en dan verder geen zout meer toevoegen.
 • Maak een mokkavariant: mokka karamelsaus. Vervang dan de helft van de slagroom door espresso-koffie of hele sterk gezette koffie. Of voeg, nadat de pan van het vuur is en de roomboter is opgelost, 1 el oploskoffie toe.
 • Maak een kruidige variant, waarbij je – al dan niet in plaats van het zeezout –  ½ tl kaneel, kardemom, 5-spices, koek- en speculaaskruiden of een andere specerij toevoegt.
 • Perfect te gebruiken in of over cakes of taarten (bijvoorbeeld in appel-kaneel cake; zie de variatietips, banoffeetaart met karamelmousse, chocolade-karamel cheesecake), cupcakes, muffins, koekjes of ijs (bijvoorbeeld in slagroom karamel ijs of over ijs; zie foto’s hieronder). Indien je een karamelsaus als topping over cake, taart, cupcakes of muffins wil maken, kun je beter het recept voor de karameltopping gebruiken. Dit is overigens een versie van karamel maken ‘op de droge manier’; zonder het gebruik van water tijdens het karamelliseren.
 • In plaats van kristalsuiker kun je ook witte basterdsuiker gebruiken.
 • Gebruik voor een meer gezonde versie geen suiker, maar karamelliseer met honing. Bedenk wel dat met het hoog verwarmen van honing de beste eigenschappen van de honing verdwijnen. Persoonlijk vind ik het kiezen voor honing afhankelijk van waar je het voor gaat maken: een slagroomtaart proberen ‘gezonder’ te maken vind ik zonde van de honing. Maar in gezonde c.q. minder calorierijke recepten is honing zeker te overwegen. Overigens is er nog een ander voordeel bij het gebruik van honing: dit verbrandt minder snel.
 • Verwerk het in warme dranken:
  • Salted karamel melk: een paar tl salted karamelsaus in warme melk doen. Voeg espresso toe om salted karamel latte te maken.
  • Warme salted karamel chocolademelk: voeg pure chocolade toe aan warme melk en roer daar 2 tl salted karamel saus doorheen. Als je espresso toevoegt krijg je salted karamel mokka. Je kunt ook met pure cacao een ‘zachte’ warme chocolademelk met salted karamel maken.
  • Salted karamelmilkshake: doe 2 bollen vanille-ijs met een paar ijsblokjes en 2 tl salted karamelsaus in de hakmixer, keukenmachine of blender. Mix even door, doe in 2 kopjes en laat er nog een klein beetje salted karamelsaus overheen lopen.
 • Bak appelschijfjes in een koekenpan, doe op een bord en laat er wat karamelsaus overheen lopen.

ijs-met-salted-karamelsaus

banoffee taart

chocolade-karamel cheesecake

slagroom karamelijs

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s