Chocolade-blauwe bessen kwarkbollen

Zeven heerlijke en gezonde chocolade-kwarkbollen met blauwe bessen, rozijnen en hazelnoten. Van speltmeel met havermout en pure cacao. Zonder boter; natuurlijk gezoet én supersnel op tafel.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: laat een paar uur van tevoren de eieren, blauwe bessen en kwark op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen. Maak je gebruik van diepvries blauwe bessen? Haal ze dan een kwartier voor je ze verwerkt uit de vriezer.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan (daags tevoren is nog beter!) en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Was de blauwe bessen (niet nodig bij gebruik van diepvriesfruit), dep ze droog en voeg toe aan het vergiet met de krenten en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Hak de hazelnoten grof.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Doe de kwark, eieren met honing, arachideolie en de honing in een grote mengkom.
    Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  6. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de cacao, het bakpoeder en de baking soda, bij voorkeur via het zeef, toe.
    Voeg de havermout en gehakte hazelnoten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig beslag.
  7. Voeg de uitgelekte rozijnen en blauwe bessen toe. Roer alles voorzichtig door het deegmengsel.
  8. Schep met de lepel zeven hoopjes beslag, 2 eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op vrij korte afstand van elkaar; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  9. Bak de kwarkbollen 23 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test of de kwarkbollen gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de kwarkbollen dan nog 5 minuten terug in de oven op 180 graden. Zijn ze al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
  10. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze direct met een heel klein beetje arachideolie. Dat laatste is overigens niet noodzakelijk, tenzij je ze graag lekker zacht hebt.
    Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  11. Warm zijn ze overheerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel door tarwebloem. Dit is wel minder gezond (‘witbrood’; minder vezels), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s