Chocolate chip cookies

Ruim 20 chocolate chip cookies, ook bekend als American cookies. Brosse koekjes met stukjes pure chocolade, wat havervlokken en een vleugje vanille.

Ingrediënten Materialen
  • keukenmachine met
    deeghaak, optioneel
    of mengkom
  • deegroller en deeg-
    steker(s), optioneel
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • oven

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal de roomboter een paar uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur is.

  1. Hak de chocolade in grove stukken; niet al te fijn, want de stukjes chocolade in een koekje moeten groot genoeg zijn. Je kunt uiteraard ook chocoladedruppels of chocolate chips gebruiken.
  2. Doe de tarwebloem, het bakpoeder, de basterdsuiker, vanillesuiker en havervlokken in de mengbeker van de keukenmachine. Het is overigens ook mogelijk om het koekjesdeeg met de hand te kneden; dat duurt alleen wat langer. Plaats de deeghaak in de keukenmachine en meng alle ingrediënten op lage snelheid.
  3. Snij de roomboter in stukjes en voeg één voor één toe aan het meelmengsel.
    Voeg daarna het ei toe en laat de machine even op hogere snelheid draaien, totdat je een egaal vast deeg krijgt.
    Voeg de gehakte chocolade bij het deeg en meng nog een keer op lage snelheid door.
  4. Leg het deeg in één grote bal op een stuk vershoudfolie en wikkel de deegbal in de folie; druk plat.
    Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
  6. Rol balletjes van het deeg met een doorsnede van 3-4 cm; je krijgt dan zo’n 20 tot 22 balletjes koekjesdeeg.
    Leg de helft van de balletjes op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen; ze lopen heel licht uit. Wil je ze meer profi? Rol dan het deeg met een deegroller uit tot een deeglap en gebruik stekers om de koekjes uit te steken.
  7. Druk de balletjes op de bakplaat plat tot koekjes die ongeveer even groot zijn met een doorsnede van zo’n 6 cm. Je moet zo’n 3-4 cm tussen de koekjes houden.
  8. Leg de 2e batch koekjes terug in de koelkast tot ze gebakken kunnen worden.
  9. Bak de koekjes 20 minuten iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven goudbruin. Aangezien de baktijd afhankelijk is van je eigen oven, kun je het beste na 15 minuten regelmatig even naar het resultaat kijken; vooral bij de 2e batch is het mogelijk dat de baktijd wat (zo’n 2 minuten) moet worden ingekort.

Bewaartip

Bewaar de chocolate chip cookies in een luchtdicht afgesloten trommel of bakje buiten de koelkast. Ze zijn zo zeker 2 weken houdbaar.

Variatietip

  • Gebruik donkere basterdsuiker voor koekjes met een meer donkere kleur en iets meer karamelsmaak.
  • In plaats van pure chocolade kun je uiteraard ook melkchocolade, witte chocolade of een combinatie van chocolades toevoegen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s