Citroen Karamelsaus

Karamelsaus van suiker, slagroom en roomboter met een frisse citroensmaak door de toevoeging van citroensap en limoncello: citroen karamelsaus. Voor over of in recepten, zoals taarten, toetjes of ijs. Warm of koud te gebruiken.

Ingrediënten Materialen
 • 225 gram kristalsuiker
 • 75 ml water, optioneel
 • 1 citroen
 • 1 el limoncello
 • 50 gram ongezouten roomboter
 • (steel)pan
  (met dikke bodem)
 • klopper

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg er voor dat je steelpan voldoende hoog is en des te dikker de bodem, des te beter. Dit recept geeft al een behoorlijke hoeveelheid karamelsaus, maar mocht je meer willen maken dan wordt verdubbeling van de ingrediënten afgeraden. In plaats daarvan is het beter om een extra batch te maken.

 1. Pers de citroen uit; je hebt 3 el citroensap nodig.
 2. Doe de kristalsuiker in een (steel)pan en voeg het water toe. Verhit op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; als dit te snel gaat dan is de kans op het verbranden van de suiker erg groot (en dan krijg je een bittere karamel). Roer er niet in! Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat alle suiker goed smelt. Het suikermengsel begint op een gegeven moment te pruttelen en te verkleuren. Laat zo’n 15 tot 20 minuten koken óf korter, als de suiker goudbruin (volle bruine kleur) is geworden. Hoe dieper bruin de karamel wordt, des te intenser de smaak; maar let op: laat het niet te donker worden, want dan verbrandt de suiker.
  Ben je wat meer ervaren of durf je het zonder water te maken aan? Ga dan voor de versie waarbij je geen water toevoegt: strooi een klein beetje suiker in de pan zodat de bodem amper bedekt is, op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; roer hier niet in. Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat de suiker niet aanbrandt maar wel alle suiker goed smelt.
 3. Haal, als de suiker helemaal gesmolten is en goudbruin, de steelpan van het vuur. Voeg voorzichtig en beetje bij beetje 3 el citroensap en 1 el limoncello toe. Ga na toevoeging hiervan pas roeren met een klopper en blijf voortdurend roeren tot de karamel is opgelost.
 4. Voeg de boter toe en roer tot de boter is gesmolten.
 5. Afhankelijk van wat je ermee wil doen -warm of koud gebruiken-, zet je het weg om af te koelen (kan in de koelkast of desnoods in een bad van ijswater). Indien je de citroen karamelsaus warm wil gebruiken, wacht dan tot ie de gewenste dikte heeft.

Bewaartip

De citroen karamelsaus is in een gesteriliseerde pot in de koelkast zeker 2 weken houdbaar. De saus wordt dan wel wat dikker. Hij wordt weer meer vloeibaar door de saus voor gebruik iets aan te lengen met heet water of wat op te warmen (in de magnetron of op een laag vuurtje).

Schoonmaaktip

Na het karamelliseren de pan schoonmaken? Doe water in de pan, ofwel kokend water of breng koud water aan de kook, en de suiker lost zo op.

Variatietip

 • Perfect te gebruiken in cakes of taarten, cupcakes, muffins, koekjes of ijs.
 • Je kunt ook salted karamelsaus maken.
 • Verwerk het in warme dranken:
  • Citroen karamel melk: een paar tl citroen karamelsaus in warme melk doen. Voeg espresso toe om citroen karamel latte te maken.
  • Citroen karamelmilkshake: doe 2 bollen vanille-ijs met een paar ijsblokjes en 2 tl citroen karamelsaus in de hakmixer, keukenmachine of blender. Mix even door, doe in 2 kopjes en laat er nog een klein beetje citroen karamelsaus overheen lopen.
  • Citroen karamel warme chocolademelk (zie de variatietips) door de salted karamelsaus te vervangen door citroen karamelsaus.
 • Bak appelschijfjes in een koekenpan, doe op een bord en laat er wat citroen karamelsaus overheen lopen.
 • Gebruik voor een meer gezonde versie geen suiker, maar karamelliseer met honing. Bedenk wel dat met het hoog verwarmen van honing de beste eigenschappen van de honing verdwijnen. Persoonlijk vind ik het kiezen voor honing afhankelijk van waar je het voor gaat maken: een slagroomtaart proberen ‘gezonder’ te maken vind ik zonde van de honing. Maar in gezonde c.q. minder calorierijke recepten is honing zeker te overwegen. Overigens is er nog een ander voordeel bij het gebruik van honing: dit verbrandt minder snel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s