Chocoladetruffels met dadels

Wát guilty pleasure? Deze overheerlijke chocolade-dadeltruffels zijn een verantwoord tussendoortje en zijn in no time gemaakt! Ruim 20 dadeltruffels van pure cacao met cashewnoten, zelfgemaakte pindakaas en een vleugje speculaas. Te maken in diverse ‘jasjes’, zoals cacao of kokos.

Ingrediënten Materialen
  • 10 (100-115 gram) grote dadels
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 tl koek-&speculaaskruiden
  • 2 el honing
  • 4 el pure cacao
  • 1 grote el (±65 gram) pindakaas
  • 50 gram geraspte kokos
  • of andere ‘jasjes’
  • keukenweegschaal
  • hakmixer of keukenmachine
  • latex handschoenen (optioneel)
  • schaaltje
  • huishoudfolie

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas. Je kunt de exacte hoeveelheid met 65 gram maken, of meer en de rest gebruiken als beleg of verwerken in andere recepten met pindakaas. Laat ruim 1 el pindakaas in de hakmixer of keukenmachine zitten.
  2. Ontpit de dadels.
    Voeg de ontpitte dadels, cashewnoten, koekkruiden en cacaopoeder toe aan de hakmixer met pindakaas. Mix even goed door tot alles kleingehakt is.
  3. Voeg de honing toe (afhankelijk van de soort dadels: wat minder als het al goed plakt of eventueel meer als het nog te droog is) en mix goed door. Er vormt zich vanzelf een ‘bal’, stop dan met mixen.
  4. Zet een schaaltje met de geraspte kokos en/of andere ‘jasjes’ (zie ook de variatietips) klaar. Doe de latex handschoenen aan (niet noodzakelijk, maar ik vind dat wel heel prettig werken).
    Rol van het mengsel balletjes van ter grootte van iets kleiner dan een pingpongbal (zo’n 3 cm doorsnede); afhankelijk van hoe groot je ze maakt, haal je er zo’n 23 stuks uit.
    Haal ze door de geraspte kokos en/of andere ‘jasjes’.
    Laat ze met huishoudfolie afgedekt in de koelkast zeker een uur opstijven.

Bewaartip

  • Bewaar de chocolade-dadeltruffels in de koelkast; luchtdicht afgesloten. Hou er rekening mee dat cacao gevoelig is voor het overnemen van de geur van andere producten.
    De truffels zijn zeker een week houdbaar.
    De truffels zijn het lekkerst wanneer je ze zeker een kwartier voor serveren buiten de koelkast zet.
  • Je kunt chocolade-dadeltruffels prima invriezen. Wikkel ze in huishoudfolie en doe ze daarna in een luchtdicht afgesloten plastic zakje, voor je ze in de vriezer legt.

Variatietip

  • Vervang de geraspte kokos door 2 el cacao (zie foto bij recept).
  • Vervang de geraspte kokos door eenzelfde hoeveelheid gehakte geschaafde amandelen, vermalen cashews, pinda’s, walnoten of andere noten.
  • Vervang de honing desgewenst door agavesiroop, maple syrup of golden syrup.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s