Chocolade-bananenmuffins met pindakaas

Superlekkere en absoluut niet-droge muffins! Achttien gezonde chocolade-bananenmuffins van volkoren speltmeel, havermout en pure cacao met zelfgemaakte pindakaas, hazelnoten, lijnzaad en rozijnen. Zonder boter en natuurlijk gezoet. Verantwoord ontbijt, lunch of tussendoortje.

Ingrediënten Materialen
De gebruikte siliconenmat met 12 vormpjes en de 4 siliconen vormpjes komen van de Action; andere muffin- of cupcakevormpjes zijn natuurlijk ook prima. De muffinvormpjes hebben een inhoud van zo’n 60 ml per stuk. Voor de megamuffins (zie foto onderaan de pagina) is gebruik gemaakt van 2 ovenschaaltjes van de Action.
siliconenmat voor muffins  cupcakevormpjes

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg voor (over)rijpe bananen op kamertemperatuur; dat werkt prettiger en is het meest lekker (zoet). Laat zeker een uur van tevoren alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan (nog liever daags tevoren) en laat ze dan in een zeef of vergiet uitlekken.
  2. Rooster de blanke hazelnoten maximaal 8 minuten in een koekenpan. Laat een beetje afkoelen en hak ze met een mes grof; als ze warm zijn ze zacht(er) en daardoor heel makkelijk zonder hakmixer te hakken. Laat ze geheel afkoelen.
    Geen blanke hazelnoten, maar wel hazelnoten met schil in huis? Kijk dan bij stap 2 van het maken van hazelnootpasta wat te doen.
  3. Maak de pindakaas, doe in een grote mengkom en roer glad.
  4. Vet de muffinvormpjes in met de lik rijstolie; gladde muffinvormpjes hoeven overigens in principe niet te worden ingevet.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Zeef het speltmeel boven een andere mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg via het zeef het bakpoeder en de cacao toe.
    Voeg de havermout, het lijnzaad en de afgekoelde en grof gehakte hazelnoten toe.
    Meng met een lepel goed door elkaar.
  7. Prak de bananen grof op een bord (laat dus stukjes banaan gewoon ‘heel’) en voeg toe aan de mengkom met pindakaas.
    Voeg de melk en rijstolie toe en klop met een lepel goed door elkaar.
  8. Doe de eieren en honing in een andere mengkom en mix met een mixer goed door tot een luchtig mengsel; dit duurt zo’n 2½ minuut. Zorg ervoor dat je er zoveel mogelijk lucht in mixt.
  9. Haal met de spatel één schep geklopt eimengsel uit de mengkom en voeg dit toe aan de mengkom met het bananen-pindakaasmengsel. Spatel met een pannenlikker even door. Voeg vervolgens het restant geklopt eimengsel toe, maak de mengkom met de pannenlikker goed leeg en spatel alles een paar keer door.
    Voeg het meelmengsel in twee delen toe aan de mengkom en spatel dit voorzichtig en zo snel mogelijk door elkaar, waarbij je ook de uitgelekte rozijnen toevoegt; hoe voorzichtiger en sneller dit gebeurt, hoe luchtiger de muffins worden.
  10. Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes (doe ze bijna helemaal vol). Dit gaat het meest makkelijk met een ijsschep met 50 ml inhoud, maar het kan ook met een lepel.
  11. Zet de muffins 25 minuten onderin de op 180 graden voorverwarmde oven en bak ze goudbruin.
  12. Haal ze na afloop uit de oven en laat ze op het rooster afkoelen. De muffins kunnen uit de muffinvormpjes als ze een beetje zijn afgekoeld (warm zijn de muffins écht superlekker!), maar je kunt ze ook in de vormpjes volledig af laten koelen.

Bewaartip

  • Bewaar de muffins in een afgesloten blik of trommel.
  • Je kunt volledig afgekoelde muffins prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid muffins uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Strooi bovenop elke muffin voor je ze in de oven zet 1 tl havervlokken per muffin.
  • Vervang de havermout door havervlokken.
  • De rozijnen kun je desgewenst weglaten, maar door de geringe hoeveelheid blijkt dit bij minder fervente rozijnenliefhebbers een lekkere ‘touch’ aan de muffins te geven.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s