Banoffee taart

Banoffee is een samenvoeging van banaan en toffee (karamel). Deze banaan-karameltaart is vol en rijk van smaak: boordevol bananen, met slagroom en karamelsaus.
Het recept is voor 2 taarten.

Ingrediënten Materialen
Bananencake

      • 5 (±550-600 gram) bananen
      • 5 eieren
      • 280 gram zonnebloemolie
      • 360 gram kristalsuiker
      • 300 gram tarwebloem
      • 1 ruime el (9 gram) bakpoeder
      • 1 mespuntje zout
      • 1 ruime tl kaneel

Karamelsaus

Toffeeroom en garnering

    • 700 ml slagroom
    • 2  bananen
    • 1 reep chocolade

Bereidingswijze

banoffeetaart ovenschaal 20x26cm.jpg

Voor het beste resultaat (voor het maken van de karamelsaus): laat de slagroom in ieder geval op kamertemperatuur komen of verwarm licht. Dit voorkomt overkoken tijdens het toevoegen aan de suiker. Zorg er ook voor dat je steelpan voldoende hoog is en des te dikker de bodem, des te beter.

  1. Begin met de bananencakes:
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snij 2 bananen in plakjes.
    Pureer de overige 3 bananen en doe in een mengkom.
  3. Vet de springvorm en ovenschaal in met wat olie en verdeel de plakjes banaan over de beide bodems.
  4. Voeg aan de mengkom met gepureerde banaan de eieren, zonnebloemolie, kristalsuiker, tarwebloem, het bakpoeder, zout en kaneel toe.
    Meng goed met de mixer tot een gladde massa.
    Schenk of schep het beslag over de bananenplakjes, waarbij het wordt verdeeld over de springvorm en ovenschaal; haal daarbij alles met de spatel eruit.
    Bak de cakes 20 minuten iets onder het midden in de op 190 graden voorverwarmde oven.
    Ga ondertussen verder met de karamelsaus en haal de bananencakes na de baktijd uit de oven en laat afkoelen.
  5. Maak de karamelsaus:
    Strooi een klein beetje suiker in een (steel)pan zodat de bodem amper bedekt is, op een matig tot middelhoog vuur (elektrische kookplaat op 5-6). Laat de suiker zo langzaam oplossen; als dit te snel gaat dan is de kans op het verbranden van de suiker (en dan krijg je een bittere karamel) erg groot! Roer er niet in! Haal de pan regelmatig van het vuur en draai deze wat rond, zodat alle suiker goed smelt.
    Voeg, als de suiker helemaal gesmolten is en goudbruin, voorzichtig (beetje bij beetje) de slagroom toe. Ga na toevoeging van de slagroom pas roeren met een klopper en blijf voortdurend roeren tot de karamel is opgelost en het een gladde saus is.
    Haal de steelpan van het vuur, voeg de roomboter toe en roer tot de boter is gesmolten.
  6. Voeg voor de diepte van de smaak een mespuntje zout toe. Roer nog even goed door.
    Laat de toffeesaus afkoelen op een plaatje*.
  7. Maak de toffeeroom:
    Doe de slagroom in een mengkom en klop met de mixer stijf.
    Schep met een pannenlikker de helft van de afgekoelde karamelsaus door de geklopte slagroom en meng wat door.
    Verdeel de toffeeroom over de afgekoelde bananencakes.
  8. Garneer de banoffeetaarten:
    Schaaf met een mes krullen van de chocolade en verdeel deze over de taarten.
    Snij de 2 bananen in plakjes en verdeel de plakjes banaan over de taarten.
    Garneer tenslotte de banoffeetaarten met de overgebleven helft karamelsaus*.

* Is/wordt de karamelsaus te dik? Dan kun je ‘m (wat) verwarmen, of wat extra room of water toevoegen en dit goed doormengen.

Bewaartip

  • Bewaar de banoffeetaart afgedekt in de koelkast. Je kunt de bananencake en karamelsaus goed (2 tot 3 dagen) eerder maken, maar maak de taart dan pas maximaal daags tevoren verder af. De banoffeetaart is daarna wel goed (zeker een week) houdbaar, maar wordt opgemaakt na de tweede dag minder ‘mooi’.
  • Ook is de taart minder geschikt om in te vriezen, omdat deze daarna minder mooi oogt; invriezen is overigens wel maximaal 3 maanden mogelijk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s