Italiaans schuim / kookschuim

Italiaans schuim: kookschuim van eiwitten dat je kunt verwerken als topping of vulling voor gebak, cake, taarten of desserts zoals ijs. Wat te denken van key lime pie of blauwe bessen caketaart met italiaans schuim? Of meringue ijs, al dan niet met zelfgemaakte karamelsaus? De eiwitten zijn verhit door de suikersiroop, daardoor heb je geen last van bacteriën en kun je het schuim ‘veilig’ eten. Bij gebruik als topping kun je er met een brander of de oven een lichtbruin en wat krokant laagje van maken. Je kunt ook van het schuim Italiaanse meringues van bakken.

Ingrediënten Materialen
  • 4 eiwitten
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 175 gram kristalsuiker
  • 1 el citroensap, optioneel
  • steelpan
  • mengkommen
  • mixer
  • pannenlikker
  • citroenpers, optioneel
  • keukenpapier, optioneel
  • brander
    (of oven), optioneel

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote vetvrije mengkom. Wil je geen risico lopen? Doe dan wat citroensap op een stuk keukenpapier en maak de mengkom daarmee schoon voor je de eiwitten erin doet. Voeg 1 el kristalsuiker aan de mengkom met de eiwitten. Klop met de mixer tot stijve pieken.
  2. Doe de 175 gram kristalsuiker in een steelpan en voeg het water toe. Breng aan de kook tot 121 graden. De suikersiroop tot de goede temperatuur krijgen van 121 graden kan door het meten met een temperatuurmeter. Maar het kan ook door wat suikersiroop op een theelepeltje te doen, dit heel even onder de koude kraan te houden en als je er dan als kauwgom een draadje van kunt trekken dan is ie goed.
  3. Giet de suikersiroop druppelsgewijs op de eiwitten terwijl je blijft kloppen met de mixer; laat de suikersiroop niet op de kloppers komen. Als je alle suikersiroop hebt toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot het eiwitmengsel koud(er) is; dit duurt zo’n 5 minuten. Zorg ervoor dat het kookschuim als je het gaat verwerken, geheel is afgekoeld; dit kan in de koelkast. Roer het voor gebruik door met een spatel.

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise of gele room.

Bewaartip

  • Italiaans schuim is afgedekt in de koelkast twee weken houdbaar.
  • Invriezen kan ook probleemloos. Doe dit op de dag van maken en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer; het kookschuim wordt overigens niet hard in de vriezer.

 Variatietip

  • Je kunt het kookschuim gebruiken als topping of vulling voor gebak, cake of taarten. Bijvoorbeeld key lime pie of blauwe bessen caketaart met italiaans schuim.
  • Gebruik je Italiaans schuim als topping? Brand het schuim dan af met een gasbrander. Dit geeft mooie lichtbruine kleureffecten en maakt het ietwat krokant. Geen brander in huis? Bak de taart dan 12 tot 15 minuten, of tot het schuim goudbruin is, boven het midden van de oven op 150 graden of 10 minuten op 180 graden.
  • Bak er Italiaanse meringues van. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes of toefjes. Of schep het kookschuim in een (slagroom)spuitzak. Je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier. Je kunt variëren met de spuitmond die je maakt, bijvoorbeeld stervormig. Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringues 2 uur.
  • Voeg het Italiaans schuim toe aan zelfgemaakt ijs, zoals meringue-ijs, al dan niet met zelfgemaakte karamelsaus.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s