Key lime pie / limoentaart

Key lime pie: een frisse limoentaart met een koekjesbodem met vleugje speculaas, limoenvulling met slagroom en gecondenseerde melk en een topping van Italiaans schuim (kookschuim).
Recept voor twee taartjes of één grote taart.

Ingrediënten Materialen
Taartbodem


Limoenvulling


Italiaans schuim

  • 4 eiwitten
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 175 gram kristalsuiker
  • 2x springvorm, 20 cm
    of 1x springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • keukenkwastje
  • steelpan
  • hakmixer
  • rasp
  • mengkommen
  • klopper
  • mixer
  • pannenlikker
  • oven
  • temperatuurmeter, optioneel
  • citroenpers
  • brander (of oven)

key lime pie springvorm 20x20.jpg

Bereidingswijze

  1. Begin met de taartbodem:
    Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik roomboter.
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Breek de biscuitjes in stukken, doe ze in de hakmixer, voeg de koekkruiden toe en maal de biscuitjes fijn in een hakmixer. Voeg de gesmolten roomboter aan de hakmixer met gemalen biscuitjes toe en mix nog even goed door. Druk het koekjeskruim in de taartvorm(en) op de bodem en tegen de rand.
    Bak de bodem in 20 minuten iets onder het midden van de oven goudbruin en krokant. Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
  3. Je kunt gelijk doorgaan met het maken van de limoenvulling:
    Verwarm de oven voor op 150 graden.
  4. Splits de eieren, doe de eidooiers in een middelgrote mengkom en de eiwitten (die je gebruikt om Italiaans schuim te maken) in een grote vetvrije mengkom. Wil je geen risico lopen? Doe dan wat citroensap op een stuk keukenpapier en maak de mengkom daarmee schoon voor je de eiwitten erin doet.
    Rasp één limoen en doe de limoenrasp bij de eidooiers.
    Halveer de limoenen en pers het sap eruit. Voeg het limoensap toe en mix met een klopper goed door.
    Voeg de slagroom toe en mix met de klopper nogmaals goed door.
  5. Doe de gecondenseerde melk in een grote mengkom.
    Voeg het eidooier-limoenmengsel toe en meng met een klopper goed door tot het een egale massa is.
    Giet de vulling op de taartbodem, zet in de op 150 graden voorverwarmde oven en bak 30 minuten iets onder het midden van de oven gaar.
    Laat de taart daarna zeker 1 uur afkoelen.
  6. Je kunt wel gelijk verder gaan met het maken van het Italiaans schuim:
    Voeg 1 el kristalsuiker aan de mengkom met de eiwitten. Klop met de mixer tot stijve pieken.
  7. Doe de 175 gram kristalsuiker in een steelpan en voeg het water toe. Breng aan de kook tot 121 graden*.
    Giet de suikersiroop druppelsgewijs op de eiwitten terwijl je blijft kloppen met de mixer; laat de suikersiroop niet op de kloppers komen. Als je alle suikersiroop hebt toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot het eiwitmengsel koud(er) is; dit duurt zo’n 5 minuten.
  8. Indien de taart niet minimaal een uur is afgekoeld, zet het Italiaans schuim dan zolang in de koelkast.
    Roer daarna met een spatel door het kookschuim. Verdeel het Italiaanse schuim over de taart(en). Je kunt de taart(en) ‘opmaken’ zoals je zelf wilt. Wil je het piekerig? ‘Sla’ dan lichtjes met de spatel op de bovenzijde van het schuim.
  9. Brand het schuim af met een gasbrander.
    Geen brander in huis? Bak de taart dan 12 tot 15 minuten, of tot het schuim goudbruin is, boven het midden van de oven op 150 graden of 10 minuten op 180 graden.

* De suikersiroop tot de goede temperatuur krijgen van 121 graden kan door het meten met een temperatuurmeter. Maar ook door wat suikersiroop op een lepeltje te doen, dit heel even onder de koude kraan te houden en als je er dan als kauwgom een draadje van kunt trekken dan is ie goed.

Bewaartip

  • Je kunt de key lime pie erg goed daags tevoren maken, de tweede dag is ie volgens sommigen nóg lekkerder. Bewaar de limoentaart afgedekt in de koelkast, daar is ie zeker een week houdbaar.
  • Heb je twee taartjes gemaakt of hou je een stuk over? Deze key lime pie kun je prima zonder smaakverlies invriezen! Zet of leg niets op de bovenzijde van de taart, want het kookschuim wordt in de vriezer niet hard. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Hou je eiwitschuim over? Bak er dan Italiaanse meringues van. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes of toefjes. Of schep het kookschuim in een (slagroom)spuitzak. Je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringues 2 uur.
  • Besprenkel de taart met (eetbaar!) zilverpoeder of goudpoeder.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s