Blauwe bessen caketaart met kookschuim

Frisse taart met een koekjesbodem met vleugje speculaas, daarop een cake met blauwe bessen, omhuld in een laag kookschuim. Je kunt ook alleen de blauwe bessencaketaart maken en het Italiaans schuim achterwege laten (zie foto onderaan).

Ingrediënten Materialen
Taartbodem

 

Cakelaag

 

Italiaans schuim

  • 4 eiwitten
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 ml water
  • 175 gram kristalsuiker
  • springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • keukenkwastje
  • steelpannetje
  • steelpan
  • hakmixer
  • mengkommen
  • citroenpers
  • pannenlikker
  • mixer
  • oven
  • temperatuurmeter, optioneel
  • brander (of oven)
  • keukenpapier, optioneel

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de roomboter op kamertemperatuur is.

  1. Begin met de taartbodem:
    Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik roomboter.
    Smelt de roomboter in een steelpannetje. Breek de biscuitjes in stukken, doe ze in de hakmixer, voeg de koekkruiden toe en maal de biscuitjes fijn in een hakmixer. Voeg de gesmolten roomboter aan de hakmixer met gemalen biscuitjes toe en mix nog even goed door. Schep het koekjeskruim op de bodem van de springvorm. Maak met een lepel glad en druk goed aan. Laat de taartbodem afkoelen.
  2. Je kunt gelijk doorgaan met het maken van de cakelaag:
    Was de blauwe bessen en dep droog.
    Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder toe en meng met een lepel door elkaar.
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
  3. Doe de roomboter in een mengkom. Mix de boter met een mixer op hoge snelheid zacht en voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe. Mix net zo lang tot het romig wordt. Voeg al mixende het bloemmengsel toe.
    Voeg één voor één de eieren toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
  4. Voeg het citroensap en 150 gram blauwe bessen toe en meng alles met een spatel nog even door.
  5. Doe het beslag in de springvorm en haal alles er met de spatel goed uit.
    Zet de springvorm iets boven het midden in de op 160 graden voorverwarmde oven. Bak de cake in 70 minuten gaar en goudbruin.
    Laat de cake helemaal afkoelen.
  6. Je kunt gelijk verder gaan met het maken van het Italiaans schuim.
  7. Indien de taart niet minimaal een uur is afgekoeld, zet het Italiaans schuim dan zolang in de koelkast. Roer daarna met een spatel door het kookschuim.
    Verdeel het Italiaanse schuim over de taart. Je kunt de taart ‘opmaken’ zoals je zelf wilt. Wil je het piekerig? ‘Sla’ dan lichtjes met de spatel op de bovenzijde van het schuim.
  8. Brand het schuim af met een gasbrander. Geen brander in huis? Bak de taart dan 12 tot 15 minuten, of tot het schuim goudbruin is, boven het midden van de oven op 150 graden of 10 minuten op 180 graden.
  9. Maak de taart helemaal af door bovenop de 50 gram blauwe bessen te strooien.

Bewaartip

  • Je kunt de blauwe bessen kookschuimtaart erg goed daags tevoren maken, de tweede dag is ie volgens sommigen nóg lekkerder. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, daar is ie zeker een week houdbaar.
  • Hou je een stuk over? Deze schuimtaart kun je prima zonder smaakverlies invriezen! Zet of leg niets op de bovenzijde van de taart, want het kookschuim wordt in de vriezer niet hard. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Vervang de blauwe bessen door ander fruit, zoals aardbeien of frambozen.
  • Zoals eerder aangegeven: je kunt ook alleen de blauwe bessencake maken (stap 1 t/m stap 4) en het Italiaans schuim achterwege laten (zie foto hieronder).

blauwe bessen-caketaart.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s