Vanille-chocoladecake

Een soort van duo penotti: vanillecake en chocoladecake samen levert een heerlijke vanille-chocoladecake op. Al dan niet met nog een extra smaak van karamel door toevoeging van zelfgemaakte karamelsaus. Praktisch recept voor 2 cakes.

Ingrediënten Materialen
Vanillecake

 

Chocoladecake

Dit recept is voor 2 cakes, aangezien dit het meest praktisch is. Eén cake gebruik je bijvoorbeeld direct en één cake vries je in; dat gaat zonder smaakverlies. Indien je toch één cake wilt maken, dan halveer je uiteraard het recept.

vanille-chocoladecake binnenzijde.jpg

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal de roomboter een paar uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze zacht is en makkelijk te verwerken. Laat ook de eieren op kamertemperatuur komen.

 1. Maak indien je dit toe gaat voegen, eerst de karamelsaus en laat deze bijna geheel afkoelen.
 2. Vet de bodems van de cakeblikken heel licht in met een mespuntje roomboter. Bekleed de bodems en lange zijden van de cakeblikken met bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de korte zijde van de cakeblikken in met het restant van de mespunt roomboter.
 3. Zeef de tarwebloem voor de vanillecake boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
  Voeg het bakpoeder toe en meng door elkaar.
 4. Zeef de tarwebloem en pure cacao voor de chocoladecake boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
  Voeg het bakpoeder toe en meng door elkaar.
 5. Hak de pure chocolade in stukjes.
 6. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 7. Doe de roomboter voor de vanillecake in een mengkom en mix op hoge snelheid glad.
  Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe en mix net zo lang tot het mengsel romig wordt. Dit duurt in totaal zo’n 10 minuten.
 8. Doe de roomboter voor de chocoladecake in een andere mengkom en mix op hoge snelheid glad.
  Voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe en mix net zo lang tot het mengsel romig wordt. Dit duurt in totaal zo’n 10 minuten.
 9. Voeg één voor één de eieren aan het roombotermengsel voor de vanillecake toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
 10. Voeg één voor één de eieren aan het roombotermengsel voor de chocoladecake toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
 11. Voeg al mixende het tarwebloemmengsel voor de vanillecake toe een mengkom met roomboter-eimengsel. Je kunt ook het bloemmengsel met een spatel erdoorheen scheppen en mengen.
  Voeg bij deze stap desgewenst 2 ruime el zelfgemaakte karamel toe en schep dit er met de spatel doorheen.
 12. Voeg al mixende het tarwebloem-cacaomengsel voor de chocoladecake toe de andere mengkom met roomboter-eimengsel. Je kunt ook het bloem-cacaomengsel met een spatel erdoorheen scheppen en mengen.
 13. Schenk of schep eerst een dunne laag vanillecake-mengsel in de cakeblikken, zodat de bodems geheel bedekt zijn; in totaal ongeveer de helft van het vanillecake-mengsel. Schenk of schep vervolgens een laagje chocoladecake-mengsel in de cakeblikken.
  Schenk of schep weer een laag vanillecake-mengsel in de cakeblikken en haal al het beslag er met de spatel goed uit. Schenk of schep tenslotte een laag chocoladecake-mengsel in de cakeblikken en haal alles er met de spatel goed uit.
  Strooi de gehakte chocolade over het beslag in de cakeblikken; probeer daarbij zoveel mogelijk te voorkomen dat de chocolade de randen van de cakeblikken raakt.
 14. Zet de cakeblikken iets boven het midden van de op 160 graden voorverwarmde oven en bak in 70 minuten gaar en goudbruin. Je kunt controleren of de cakes gaar zijn door 3 seconden een breinaald of satéprikker in de cakes te steken; als er geen deeg aan blijft plakken dan zijn de cakes goed gaar.
 15. Haal de cakes uit de oven en laat ze in de cakeblikken op een rooster geheel afkoelen.
  Haal met een mesje de zijkanten van de cakes even ‘los’ en haal daarna de cakes uit de cakeblikken.

Bewaartip

 • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
 • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip

 • Dit is in de basis geen ‘droge’ cake, dus het is geen punt om de basterdsuiker te vervangen door kristalsuiker; vooral wanneer je nog extra’s toevoegt. Je kunt ook 170 gram kristalsuiker gebruiken en dan 1 ruime el honing toevoegen; dat levert ook zeker geen droge cake op. Een andere optie is om 180 gram roomboter te gebruiken en dan 2 el rijstolie of arachideolie toe te voegen.
 • Voeg citroenrasp van ½ citroen toe en/of 1 el citroensap aan de vanillecake toe.
 • Je kunt de afwisseling vanille- en chocoladecake maken zoals je zelf wilt. Dus bijvoorbeeld één laag vanillecake en één laag chocoladecake is ook een optie.
 • Laat de 100 gram pure chocolade weg (zie foto hieronder).

vanille-chocoladecake van één laag.jpg
vanille-chocoladecake zonder chocolade bovenop.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s