Chocolade-slagroomtaart

on

Zelfgemaakte luchtige biscuitcake gevuld en omhuld met chocoladeslagroommousse met een vleugje vanille, een tussenlaagje chocoladeglazuur en gegarneerd met slagroom, cacao en hagelslag met koffiesmaak: een heerlijke chocolade-slagroomtaart.

Ingrediënten Materialen
Cake / biscuit

 

Slagroommousse / vulling

  • 750 ml slagroom
  • 110 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 30 gram pure cacao

 

Glazuur & garnering

  • 100 gram poedersuiker
  • 10 gram pure cacao
  • 3 el water
  • 2 el hagelslag (met koffiesmaak)

 

chocolade-slagroomtaart aangesneden.jpg

Bereidingswijze

  1. Begin met de cake:
    Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier, knip de restanten af en vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie (of andere olie of roomboter).
  2. Doe de suiker en vanillesuiker in een kleine mengkom en meng door elkaar.
  3. Zeef de tarwebloem en maizena boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder toe en meng alles met een lepel door elkaar.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  5. Doe de eieren met de 3 el kokend water in een mengkom.
    Klop met de mixer de eieren met het water op de hoogste stand 1 minuut tot het schuimig is. Voeg, met de mixer op de laagste stand, beetje voor beetje het suiker-vanillesuikermengsel toe. Mix dan nog 2 minuten op de hoogste stand.
  6. Voeg het tarwebloem-maizenamengsel toe aan de mengkom met het suiker-eiermengsel. Meng met een spatel voorzichtig, maar zo snel mogelijk door elkaar.
  7. Schep of schenk het beslag in de springvorm, verdeel over de bodem en strijk met de spatel glad.
    Zet de springvorm met het beslag in de op 175 graden voorverwarmde oven en bak in 20 minuten tot een half uur goudbruin en gaar.
  8. Test na 20 minuten of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de cake dan nog 10 minuten terug in de oven op 175 graden. Is ie al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet 15 minuten terug in de oven op 175 graden.
  9. Haal de cake uit de oven en laat 10 minuten staan. Haal daarna uit de springvorm en laat geheel afkoelen.
    Leg de cake op z’n kop op een bord en trek het bakpapier er voorzichtig af. Draai de cake weer om en leg hem met de onderzijde op de schaal waarop je hem op gaat maken.
  10. Snij de cake één keer horizontaal doormidden; maak daarbij eerst op één plek in de rand een kleine inkeping, zodat je later de cakelagen op precies dezelfde plek kunt terugleggen.
  11. Je kunt gelijk verder gaan met het glazuur:
    Doe de poedersuiker, de cacao en het water in een mengkommetje en mix met de klopper tot een glad mengsel ontstaat.
  12. Maak vervolgens, als de cake is afgekoeld, de vulling:
    Zeef de poedersuiker boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Zeef de cacao boven een andere mengkom en weeg daarbij gelijk af.
  13. Klop de slagroom stijf.
    Voeg de gezeefde poedersuiker, vanillesuiker en de slagroomversteviger toe en meng door met een spatel. Doe 4 volle el slagroom in een kom apart; dit is voor de garnering.
  14. Voeg de gezeefde cacao toe aan de rest van het slagroommengsel en meng door met de spatel.
    Bestrijk de onderste deegbodem bovenop met 2/3 van het slagroommengsel en maak glad met een paletmes.
  15. Verdeel het glazuur over de onderzijde van de andere helft (de bovenhelft) en strijk uit met een keukenkwastje. Leg de bovenste helft op de onderste bodem gevuld met het slagroom-cacaomengsel.
    Bestrijk de bovenzijde en rand van de taart met de rest van het slagroom-cacaomengsel en strijk glad met het paletmes.
  16. Maak de taart op naar believen. Bestrooi bijvoorbeeld in het midden met de cacao die je via een zeefje uitstrooit. Garneer de buitenrand bovenop met de hagelslag (in dit geval met koffiesmaak, maar een andere hagelslag kan uiteraard ook). Doe tenslotte de achtergehouden slagroom in een spuitzak en maak de taart daarmee af.

Bewaartip

  • Het heeft de voorkeur om de chocolade-slagroomtaart op de dag van maken te eten, maar de taart is de volgende dag ook nog helemaal prima. Na 2 dagen verliest de taart steeds meer wat van haar ‘looks’; dit komt voornamelijk door de slagroom. Bewaar de chocolade-slagroomtaart afgedekt in de koelkast, daar is ie overigens wel zeker een week houdbaar.

Variatietip

  • Geen hagelslag met koffiesmaak in huis? Gebruik een andere hagelslag, bijvoorbeeld pure chocolade of met karamelsmaak.
  • Vervang de hagelslag door 20 gram pure chocolade (minimaal 78%), die je eerst grof raspt.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s