Bosvruchtenijs zoet-zuur

on

Fris en gezond yoghurtijs met bosvruchten op basis van zelfgemaakte halfvolle yoghurt met munt en citroen. Natuurlijk gezoet met honing. Voor 3 personen (±600 ml).

Ingrediënten Materialen
  • 250 gram diepvries bosvruchten
  • 325 gram milde yoghurt
  • 2 el honing
  • 6 verse muntblaadjes
  • 2 el citroensap
  • afsluitbare plastic bak, >600 ml
  • hakmixer
  • pannenlikker
  • vershoudfolie
  • vriezer
  • ijsschep

Bereidingswijze

  1. Maak de halfvolle yoghurt. Geen tijd voor of zin in? Kijk bij de variatietip onderaan.
  2. Haal de bosvruchten uit de vriezer en doe in de hakmixer.
  3. Pers ½ citroen uit en druppel 2 el citroensap over de bosvruchten in de hakmixer. Meng dit even met de hand door en laat 10 minuten intrekken.
    Haal 50 gram bosvruchten uit de hakmixer en doe dit in de afsluitbare plastic bak.
  4. Ris de munt en voeg de blaadjes toe aan de hakmixer. Voeg de honing en yoghurt toe. Mix met de hakmixer tot een gladde massa.
  5. Schenk of schep het mengsel in de afsluitbare plastic bak met de 50 gram bosvruchten en schep het kort en voorzichtig met een vork door elkaar.
    Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan zodat alle lucht eronderuit is. Laat het 1 uur in de vriezer opstijven.
    Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal.
    Na zo’n 4 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  6. Serveer het ijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen voordat je het ijs uitschept.

Bewaartip

  • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het ijs beter en gelijkmatiger.
  • Het heeft de voorkeur het yoghurtijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je eventueel met wat kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.

Variatietip

  • Vervang de halfvolle yoghurt door, al dan niet zelfgemaakte, volle yoghurt, Griekse yoghurt of milde of volle kwark.
  • Geen verse munt in huis? Voeg dan 2 tl gedroogde munt toe.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s