Ontbijtkoek met appelstroop

Kruidige, gezonde ontbijtkoek van volkoren speltmeel met koekkruiden, kaneel, nootmuskaat en 5 spices. Zonder boter en met alleen natuurlijke suikers in de vorm van honing en suikervrije appelstroop. Zo’n 14-15 plakken.

Ingrediënten Materialen

ontbijtkoek met appelstroop geheel.jpg

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet het cakeblik in met de lik rijstolie en bekleed de bodem en lange zijde met een stuk bakpapier.
  2. Zeef de speltmeel en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de koekkruiden, kaneel, nootmuskaat, 5 spices, baking soda en bakpoeder toe en meng met een spatel goed door elkaar.
  3. Kluts het ei. Voeg het geklutste ei, de melk, appelstroop en honing toe. Spatel het mengsel goed door tot een egaal beslag.
  4. Schenk of schep het beslag in de cakevorm en strijk glad.
    Zet het cakeblik 40-45 minuten iets onder het midden in de op 175 graden voorverwarmde oven. Kijk of de ontbijtkoek gaar is door er een satéprikker zo’n 3 seconden in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is hij gaar.
  5. Laat de ontbijtkoek even afkoelen voordat je hem uit het cakeblik haalt en laat vervolgens op een rooster geheel afkoelen.

Bewaartip

  • Bewaar de ontbijtkoek in aluminiumfolie; dan blijft de bovenzijde zacht.
  • Je kunt volledig afgekoelde ontbijtkoek prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken en snij de ontbijtkoek daarvoor in plakken. Zeker een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid plakken ontbijtkoek uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Vervang de volkoren speltmeel door een andere meelsoort, bijvoorbeeld roggemeel of volkoren tarwemeel.
  • Voeg 80 gram gehakte noten toe (bij stap 2).
  • Voeg 80 gram gewelde rozijnen of 80 gram krenten of 80 gram cranberry’s of 80 gram van een mix hiervan toe (bij stap 3).
  • Vervang 2 el honing door 1 geprakte banaan, die goed gerijpt is (bruine schil).
  • Strooi aan de binnenzijde van het ingevette cakeblik (stap 1) en/of bovenop voor de ontbijtkoek de oven ingaat (bij stap 4) een handje havermout.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s