Bladerdeegtaartjes met aardbeien-frambozenmousse

Een knapperige bodem van bladerdeeg, met een dun laagje chocolade en daarbovenop een heerlijke mousse van aardbeien en frambozen met slagroom, mascarpone en een vleugje limoen en vanille. Tien heerlijke bladerdeegtaartjes met aardbeien-frambozenmousse.

Ingrediënten Materialen
  • 10 plakjes (diepvries) bladerdeeg
  • 250 gram mascarpone
  • 300 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gram (diepvries) aardbeien
  • 125 gram (diepvries) frambozen
  • ½ limoen
  • 1 (klein) ei
  • 50 gram witte chocolade
  • 1+1=2 el poedersuiker

bladerdeegtaartjes met aardbeien-frambozenmousse 10x

Bereidingswijze

Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen. Indien je gebruik maakt van diepvries aardbeien en frambozen: haal deze vooraf uit de vriezer, laat ontdooien; bewaar ze, nadat ze ontdooid zijn, in de koelkast (zodat de gelatine snel opstijft).

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 200 graden.
  2. Haal het bladerdeeg uit de vriezer, leg de plakjes uitgespreid op het werkblad.
    Snij 1½ cm van het randje van de plakjes bladerdeeg met behulp van een liniaal met pizzasnijder of mes. Leg de 1½ cm-randen bladerdeeg op het vierkantje bladerdeeg wat nog over is en druk deze wat vast, zodat er een soort bakje ontstaat (zie foto onderaan). Van de overgebleven ‘hoekjes’ kun je nog eventueel een extra (kleiner) ‘bakje’ maken door dit door te kneden en met een deegroller uit te rollen.
    Kluts het ei. Bestrijk met het keukenkwastje de randjes met geklutst ei.
    Prik met een vork gaatjes in de bodem (hierdoor rijst de bodem tijdens het bakken wat minder).
    Zet de bakplaat met bladerdeegbakjes iets onder het midden in de op 200 graden voorverwarmde oven en bak de bladerdeegbakjes in 15 minuten goudbruin en knapperig. Haal de bakjes daarna gelijk uit de oven en laat op een rooster geheel afkoelen.
  3. Om ervoor te zorgen dat het bakje krokant blijft, besmeer je de bodem met een laagje chocolade (maak je taartjes net voor serveren dan is dit niet noodzakelijk om te doen).
    Breek of hak de chocolade in stukjes en smelt au bain-marie in een glazen mengkom. Vul daarvoor een pannetje met een laag water (ca. 3 cm) en zet op middelhoog vuur tot het begint te koken. Er moet voldoende ruimte zitten tussen het water en de mengkom die je erboven hangt; het water mag niet in contact komen met de mengkom, ook niet als het water kookt. Vooral voor witte chocolade geldt dat ie snel verbrandt! Zet het vuur direct laag als het water kookt. Blijf de chocolade roeren met een keukenkwastje tot het smelt. Haal de mengkom van de pan af als de meeste chocolade is gesmolten. De chocolade blijft nog smelten als het van de hittebron af is zo lang je blijft roeren.
    Smeer met het keukenkwastje een laagje chocolade over de bodem van de bakjes (zie foto hieronder) en zet de bakjes daarna gelijk in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
  4. Maak de aardbeienmousse:
    Week de gelatine voor minimaal 10 minuten in ruim, koud water.
    Rasp de ½ limoen.
    Doe de aardbeien en frambozen in de hakmixer. Voeg de limoenrasp toe en pureer dit.
    Doe 3 el vruchtenpuree in een steelpan en verwarm dit op een laag vuur, voeg na kort opwarmen de geweekte gelatine toe en roer door tot de gelatine is opgelost; laat het niet koken. Als de gelatine is opgelost, voeg het dan, met behulp van een spatel om alles eruit te halen, toe aan de vruchtenpuree. Roer even door met de spatel en zet het mengsel een kwartier in de koelkast om af te koelen en wat op te stijven.
  5. Doe de mascarpone in een mengkom en schep met een spatel even goed door.
    Voeg de slagroom, vanillesuiker en 1 el poedersuiker toe en klop met de mixer in 2 minuten stijf.
    Haal het aardbeien- en frambozenmengsel uit de koelkast, schenk het bij het opgeklopte slagroom-mascarponemengsel, haal alles er met de spatel goed uit. Spatel alles door elkaar. Desgewenst kun je, voor een wat gemêleerd effect, ervoor kiezen om wat eerder te stoppen met doorspatelen.
  6. Schep de mousse met de spatel in een spuitzak met een wat grotere spuitmond. Spuit de mousse op, vanaf de buitenzijden naar binnen, in de gewenste opmaak.
  7. Bestuif de randen van de bladerdeegtaartjes via een zeefje met een beetje poedersuiker.

Bewaartip

  • Eventueel overgebleven aardbeien- en frambozenmousse kun je in de vriezer bewaren.
  • De bladerdeegtaartjes met aardbeien-frambozenmousse zijn zeker een week in de koelkast houdbaar. Zet de taartjes op een bord of schaal, zet houten prikkertjes in de taartjes die op de hoek staan en span vershoudfolie over de taartjes zodat ze zijn afgedekt.
  • De bladerdeegtaartjes kun je ook, al dan niet opgemaakt, invriezen. Doe dit z.s.m. na het maken. Laat ze eerst apart op een bordje helemaal bevriezen. Zet ze daarna in een luchtdicht afgesloten doos of bak; zo zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar.  Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

bladerdeegbakje ingeprikt.jpg
bladerdeegbakje gebakken.jpg
bladerdeegbakjes met laagje witte chocolade.jpg
bladerdeegtaartjes met aardbeien-frambozenmousse 7x.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s