Slagroom karamel ijs

Romig slagroomijs met een heerlijke karamelsmaak. Gemaakt van slagroom en wat Griekse yoghurt, met salted karamelsaus en een vleug vanille. Recept voor ±1 liter slagroom karamel ijs.
Wil je minder calorie- en suikerrijk ijs? Ga dan voor kwark- of yoghurtijs.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

 1. Zet de afsluitbare plastic bak in de koelkast, zodat ie goed koud is als het ijsmengsel erin gaat.
 2. Maak de salted karamelsaus.
  In principe heb je voor deze hoeveelheid karamelsaus het volgende nodig: 76 gram kristalsuiker, 25 ml water, 38 gram slagroom, 8 gram roomboter en 1/6 tl zeezout. Maar het is veel handiger om de in het recept genoemde hoeveelheden te gebruiken en de resterende karamelsaus te bewaren voor andere recepten (zie onder ‘Variatietip’).
  Laat de karamelsaus niet compleet afkoelen, want dan wordt ie te dik; hij moet nog wel ‘schenkbaar’ zijn. Heb je de karamelsaus eerder gemaakt? Warm ‘m dan een beetje op tot ie voldoende vloeibaar is; dit kan 20 tot 30 seconden in de magnetron of au-bain marie op een laag vuurtje).
 3. Klop in een mengkom met de mixer de slagroom met vanillesuiker en slagroomversteviger iets stijver dan lobbig (ongeveer tot Griekse yoghurt-dikte).
 4. Voeg de Griekse yoghurt toe en spatel het mengsel voorzichtig grotendeels door elkaar.
 5. Schenk of schep de helft van het mengsel in de afsluitbare plastic bak.
 6. Schenk de karamelsaus er kriskras overheen, schenk of schep daarna de andere helft van het slagroom-yoghurtmengsel eroverheen. Schep nog een keer met de spatel door.
 7. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan zodat alle lucht eronderuit is. Laat het 1 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal.
 8. Na zo’n 4 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  Serveer het ijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen voordat je het ijs uitschept.

Bewaartip

 • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het ijs beter en gelijkmatiger.
 • Het heeft de voorkeur het slagroom karamel ijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te eten. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je eventueel met wat kristalvorming te maken; ijskristallen die zorgen voor harde stukken en een minder lekkere structuur.
 • Als het ijs al langere tijd (meer dan 8 uur) is ingevroren, haal het ijs dan zeker 2 uur van tevoren uit de vriezer en zet de bak in de koelkast.

Variatietip

 • Vervang de Griekse yoghurt door (milde of volle) kwark of yoghurt.
 • Vervang de salted karamelsaus door citroen karamelsaus.
 • De karamelsaus kan desgewenst worden weggelaten, zodat het slagroomijs (zie foto hieronder) wordt.
 • Serveer met warme chocoladesaus (zie foto naast recept).
 • Serveer met warme salted karamelsaus (reden temeer om de hoeveelheid van het gehele recept aan te houden).

slagroomijs.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s