Lemon curd

Recept voor 565 ml lemon curd. Een frisse en zoetzure gele toevoeging aan recepten. Voor op, in en over taarten, zoals lemon curd-taart met meringue. Maar ook om door de yoghurt te doen, over ijs of te gebruiken als beleg op bijvoorbeeld crackers of brood.

Ingrediënten Materialen
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram kristalsuiker
  • 3 biologische citroenen
  • 3 eieren
  • rasp
  • citroenpers
  • steelpan
  • mengkom
  • klopper
  • 2 potjes,
    samen ≥580 ml

Bereidingswijze

  1. Smelt de roomboter op een laag vuur in een steelpan.
    Rasp gelijk 2 van de 3 citroenen en voeg de citroenrasp toe aan de steelpan met smeltende roomboter (je kunt dus boven de pan de citroen raspen).
    Haal de pan van het vuur als de boter goed gesmolten is (deze mag niet bruin worden). Laat het vuur gewoon aan staan.
  2. Pers de citroenen uit. In totaal heb je ±100 ml citroensap nodig (heb je erg sappige citroenen dan zijn er dus eventueel 2 voldoende).
  3. Doe de eieren in een mengkom.
    Voeg de kristalsuiker toe.
    Voeg het citroensap via een zeefje toe aan het ei-suikermengsel.
  4. Klop met een klopper het ei-suiker-citroenmengsel goed door.
  5. Zet de pan met gesmolten boter terug op het vuur. Zet het vuur iets hoger, op middelhoog vuur. Voeg het geklopte ei-suiker-citroenmengsel toe. Roer goed door met de klopper en blijft dit doen. Laat het zo ongeveer 6 minuten garen; tegen de kook aan, maar het mag niet koken! Haal desnoods soms even de pan van het vuur. Voor het echt aan de kook komt, zie je dat het dikker wordt. Als de lemon curd aan de lepel blijft ‘hangen’ is ie goed. De lemon curd gaart ook nog even na. Als de lemon curd is afgekoeld, wordt deze ook nog een stuk dikker.
  6. Schenk de lemon curd in de potjes en laat geheel afkoelen voor je het deksel erop doet.

Bewaartip

  • Bewaar de lemon curd, nadat deze geheel is afgekoeld, in de koelkast. De lemon curd is zeker twee weken houdbaar. Als je de potjes vooraf hebt uitgekookt, is het mogelijk om de lemon curd langer te bewaren; tot zo’n 6 maanden op een koele en donkere plek buiten de koelkast.
  • Als de lemon curd geheel is afgekoeld is deze dus dikker. Het is goed de lemon curd voor gebruik even los te kloppen met een lepel. Mocht de lemon curd na afkoelen te dik zijn, om bijvoorbeeld te verwerken in gerechten, dan kun je hem au bain-marie wat verwarmen tot ie meer vloeibaar is.

Variatietip

  • Lemon curd kun zowel erg goed in taarten gebruiken, zoals lemon curd-taart met meringue (zie foto hieronder), maar daarnaast ook als topping van je taart. Als je de lemon curd als topping gebruikt, dan kun je voor de zekerheid 1 blaadje gelatine toevoegen aan bijvoorbeeld de helft van de lemon curd (de hoeveelheid die je voor de topping nodig hebt). Laat de gelatine zeker 5 minuten weken in koud water; knijp uit en voeg toe als de lemon curd nog goed warm is (voor stap 6).

lemoncurd-taart met meringue

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s