Chocoladeflikken en chocoladevormen

Leuk en verrassend. Chocoladeflikken of je eigen garnering van chocolade maken, die je buiten de koelkast kunt bewaren. Je kunt met chocolade de vormen of letters maken die je zelf wilt. Ideaal als garnering voor cakes, gebak of taarten voor de feestdagen, zoals kerst of Pasen! Of voor een feestje, bijvoorbeeld een verjaardag of geboorte.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

 1. Bekleed een bakplaat met plastic folie (dan blijven ze aan de onderzijde mooi glanzen). Maak je van de chocolade vormen of letters en wil je daarbij wat hulp? Leg dan onder de folie een vel papier met voorgetekende vormen of letters.
 2. Wil je de meest gezonde versie? Gebruik dan pure chocolade met zeker 80% cacao; hoe hoger het percentage cacao, hoe minder suiker er in zit.
  Hak de chocolade in kleine stukjes; hoe kleiner de stukjes, hoe sneller het smelt.
  Doe 2/3e in een glazen kom en smelt boven een pan au bain-marie (tot deze zo’n 45 graden is); roer met de spatel door.
  Haal de glazen kom van het vuur en roer hier het resterende 1/3e deel van de gehakte chocolade doorheen. Dit heet het temperen van chocolade volgens de ent-methode. Je moet de pure chocolade terug laten koelen tot 31 graden; gebruik hiervoor een temperatuurmeter. Dit terugkoelen is nodig, om de chocolade buiten de koelkast te kunnen bewaren zonder dat deze zacht wordt. Roer de chocolade goed door. Laat de chocolade afkoelen tot het 31 graden is. Dit duurt soms best lang; de glazen kom blijft namelijk ook vrij lang warm. Wil je dat dit sneller gaat? Verplaats de kom dan regelmatig, zet met tussenpozen zo’n 2 minuten in de koelkast of zet de kom in een ijsbadje met ijsklontjes.
  Gebruik je melk- en/of witte chocolade? Koel deze dan terug tot 29 graden.
 3. Voor chocoladeflikken:
  Schep de chocolade in een spuitzak met niet al te grote spuitmond en spuit grote doppen op de met folie beklede bakplaat. Gooi de bakplaat een paar keer op het werkblad, zodat ze mooi uitdrijven. Verdeel direct hierna de gehakte hazelnoten over de flikken heen.
  Voor andere chocoladegarnering*:
  Maak een cornetje van bakpapier. Vul het cornetje met chocolade tot maximaal halverwege (anders loopt de chocolade er aan de bovenzijde uit), knip aan de onderzijde een heel klein puntje af en maak op de met folie beklede bakplaat de gewenste vormen of letters. Optioneel: verdeel direct hierna de garnering over de vormen heen.
 4. Laat de chocolade hard worden; bij voorkeur op een koele plek (kelder, slaapkamer of zolder). Wil je ze snel(ler) klaar hebben, zet ze dan even in de koelkast om hard te worden.
  In principe heb je tijd genoeg om alle chocolade te verwerken. Wordt de chocolade toch te snel (te) hard? Zet de glazen kom dan op de pan met een klein laagje heet water (niet op het vuur zetten!). Zo koelt het minder snel af en heb je meer tijd om deze te verwerken.

*Maak je garnering voor bijvoorbeeld taart die je in de koelkast bewaart? Dan is het temperen/terugkoelen van de chocolade niet nodig en hoef je ‘m alleen maar au bain-marie te smelten. Wil je voorkomen dat je vorm teveel ‘uitloopt’, laat de chocolade dan wel lang genoeg staan zodat ie wat dikker is voordat je het in een pipetje doet.

Bewaartip

Bewaar de chocoladeflikken of chocoladegarnering in een luchtdichte afgesloten trommel of bakje op een donkere plek buiten de koelkast. Ze zijn zo zeker 2 weken houdbaar. Het voordeel van het bewaren buiten de koelkast is dat de chocolade niet de geur van andere producten die in de koelkast staan overneemt.

Variatietip

 • Vervang de pure chocolade door melkchocolade of witte chocolade. Wat minder gezond, maar zeker niet minder lekker.
 • Vervang de hazelnoten door andere noten, zoals (geschaafde of gehakte) amandelen, gehakte pistachenoten, cashewnoten.
 • Laat de noten heel; de flikken moeten dan wel voldoende groot zijn.
 • Leg ook 50 gram stukjes rozijnen op de flikken.
 • Maak fruitflikken, bijvoorbeeld van 200 gram chocolade, 50 gram pistachenoten en 150 gram gedroogd fruit dat je in kleine stukjes snijdt.
 • Maak bij een geboorte chocoladeflikken en vervang de bovenzijde door roze of blauwe muisjes.
 • Garneer taarten met chocolade die je vormt afhankelijk van de gelegenheid, zoals de leeftijd bij een verjaardag, voor vaderdag of moederdag ‘papa’ of ‘mama’ en een hartje, met Pasen paaseitjes (zie foto hieronder) op bijvoorbeeld een bokkenpootjestaart of een paashaas, met kerst sterren of een kerstboom.

bokkenpootjestaart met paaseitjes.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s