Lemon curd pavlova

Een succesnummer! Perfect als toetje, maar ook als taart te serveren. Pavlova van gebakken eiwitschuim met daarop zelfgemaakte lemon curd, lobbige slagroom met een vleugje vanille en geschaafde amandelen.

Ingrediënten Materialen

Als toetje is dit recept voor ± 4 tot 6 personen.
Een rechthoekige pavlova is zo’n 22 bij 15 cm. Een ronde pavlova is ruim 20 cm Ø.
Wil je een grotere pavlova of twee pavlova’s maken? Verdubbel dan de hoeveelheden van het recept. In de oven passen twee pavlova’s tegelijk. Zo kun je ervoor kiezen om twee verschillende pavlova’s te maken, bijvoorbeeld naast deze ook een pavlova met limoenroom, aardbeien en frambozen of een pavlova met lemon curd, Griekse yoghurt en aardbeien. Of je kunt ervoor kiezen om een ‘lagen-pavlova’ op te bouwen en de garnering over twee lagen te verdelen.

Bereidingswijze

 1. Maak de lemon curd; je kunt de helft van dit recept maken, maar gezien de mogelijkheden van lemon curd is het net zo handig om deze hoeveelheden aan te houden.
 2. Pavlova
  Verwarm de oven voor op 120 graden.
  Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Handig: wil je wat ‘hulp’ voor de vorm van de pavlova, teken dan met potlood alvast een cirkel, vierkant, rechthoek of ovale vorm die je gaat maken. Maak je twee pavlova’s tegelijk, dan teken je uiteraard twee vormen op het vel bakpapier. Draai het vel bakpapier daarna om, zodat je ervoor zorgt dat de betekende potloodkant de onderkant op de bakplaat wordt; het potlood geeft namelijk tijdens het bakken af op het eiwitschuim.
 3. Doe de maïzena en de azijn in een mengkommetje. Roer met een lepeltje tot een papje.
 4. Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote vetvrije mengkom. Wil je geen risico lopen? Doe dan wat citroensap op een stuk keukenpapier en maak de mengkom daarmee schoon voor je de eiwitten erin doet.  Klop met de mixer de eiwitten tot stijve pieken; dit kan uiteraard ook in een keukenmachine. Voeg vanaf het begin beetje bij beetje twee derde (=±100 gram) van de suiker toe.
 5. Voeg het maïzena-azijn mengsel toe. Spatel dit door het eiwitschuim heen.
  Voeg het restant (=±50 gram) suiker toe en spatel dit er ook doorheen.
 6. Schep het schuim in het midden op de voorgetekende vorm(en) op het vel bakpapier; haal al het eiwitschuim er met de spatel goed uit. Je kunt de zij- en/of buitenzijden van de schuimbodem nog wat piekerig maken door lichtjes met de spatel op de bovenzijde van het schuim de ‘slaan’.
  Druk met een lepel het eiwitschuim in het midden een beetje plat, zodat je een soort holte krijgt om op de schuimbodem later de garnering goed in en op te kunnen doen.
 7. Bak het eiwitschuim 1 uur in de oven, kijk dan hoe de schuimbodem eruit ziet en voelt: als de meringue droog is en niet meer zacht aanvoelt, is ie klaar. Zo niet: laat de schuimbodem dan nog 30 minuten doordrogen.
 8. Als je de meringue daags tevoren maakt: laat de meringue dan in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen en bewaar de meringue in de afgekoelde oven tot de volgende dag. Als je de meringue gelijk gaat serveren: haal de schuimbodems uit de oven, leg ze op het bakpapier op een rooster en laat ze zo zeker 10 minuten afkoelen. Haal dan voorzichtig het papier eraf en laat dan compleet afkoelen.
 9. Garnering
  Rooster in een droge koekenpan in zo’n 3 tot 5 minuten het amandelschaafsel goudbruin en laat direct daarna op een bord afkoelen.
  Rasp de citroen.
  Klop de slagroom met een mixer (met een klopper kan ook) luchtig door tot ie lobbig is, maximaal tot yoghurtdikte; als je de slagroom even laat staan, wordt deze nog wat dikker.
  Doe de lemon curd in een mengkom en sla het met een spatel even door. Mocht de lemon curd erg zoet zijn, voeg dan een beetje citroensap en/of citroenrasp toe.
 10. Schep, en verspreid voorzichtig, met een lepel de lemon curd over de schuimbodem; laat een buitenrand vrij van lemon curd (zodat de rand van de pavlova zichtbaar blijft).
  Verdeel vervolgens in de binnenring (zodat er nog lemon curd zichtbaar blijft) de slagroom.
  Strooi de geschaafde amandelen eroverheen.
  Serveer direct.

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise, gele room of limoenroom van een pavlova met zelfgemaakte limoenroom, aardbeien en frambozen.

Bewaartip

 • Het schuim van de pavlova (meringues) kun je heel goed een dag van tevoren maken. Bewaar ze in de (afgekoelde) oven. Bewaar de schuimbodem(s) niet in de koelkast!
 • Delen van de garnering zijn ook goed daags van tevoren of nog eerder te maken: geschaafde amandelen roosteren en/of lemon curd maken.
 • Indien de pavlova niet geheel op gaat, dan kan deze in de koelkast 1 dag worden bewaard. Leg er dan losjes een vel huishoudfolie overheen of zet in een kartonnen doos.
 • Je kunt pavlova niet invriezen; het eiwitschuim ‘smelt’ namelijk.

Variatietip

 • Wil je witte(re) pavlova? Zet dan de oven op 100 graden en laat de schuimbodem dan 1½ uur in de op 100 graden voorverwarmde oven drogen.
 • Je kunt zowel gewone azijn als witte wijnazijn gebruiken.
 • Voeg, gelijktijdig met het maïzena-azijnmengsel (stap 5), 2 tl citroensap en/of citroenrasp van een halve biologische citroen toe.
 • Strooi citroenrasp van ½ biologische citroen over de lobbige slagroom.
 • Strooi, voordat je met de garnering begint, 1 el poedersuiker via een zeefje over de buitenring van de schuimbodem. Of strooi net voor het serveren 1 el poedersuiker over de gehele pavlova.
 • Vervang de slagroom door Italiaans kookschuim, dat je in een spuitzak met rond spuitmondje in doppen opspuit en vervolgens afbrandt. Voeg dan wel aan het recept van de schuimbodem en aan de Italiaanse meringue 2 tl citroensap en eventueel wat citroenrasp toe, zodat het geheel niet te zoet wordt.
 • Vervang de lemon curd door 2 perziken in partjes te snijden en deze met 2 passievruchten en 100 gram frambozen op de lobbige slagroom te leggen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s