Pindarotsjes en rijstwafelrotsjes

on

Pindarotsjes (25 stuks) die je buiten de koelkast kunt bewaren. Van pure chocolade met pinda’s. En van witte chocolade met rijstwafels: 25 gepofte rijstrotsjes. Als je gebruik maakt van pure chocolade: lekker én gezond!

Ingrediënten Materialen
 • Pindarotsjes
  •  250 gram pure chocolade (minimaal 85%)
  • 150 g ongezouten pinda’s
 • Gepofte rijstrotsjes
  • 150 gram witte chocolade
  • 20 gram rijstwafels

rijstwafelrotsjes en pindarotsjes.jpg

Bereidingswijze

 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Wil je de meest gezonde versie? Gebruik dan alleen pure chocolade voor de pindarotsjes (ook voor de gepofte rijstrotjes); hoe hoger het percentage cacao, hoe minder suiker daar in zit.
  Hak de chocolade in stukjes.
  Doe 2/3e in een glazen kom en smelt boven een pan au bain-marie tot deze zo’n 45 graden is; roer met de spatel door.
  Haal de glazen kom van het vuur en roer hier het resterende 1/3e deel van de gehakte chocolade doorheen. Dit heet het temperen van chocolade volgens de ent-methode. Je moet de pure chocolade terug laten koelen tot 31 graden. Dit is nodig, om de chocolade buiten de koelkast te kunnen bewaren zonder dat deze zacht wordt. Roer de chocolade goed door. Laat de chocolade afkoelen tot het 31 graden is. Dit duurt best lang; de glazen kom blijft namelijk ook vrij lang warm. Wil je dat dit sneller gaat? Verplaats de kom dan regelmatig, zet met tussenpozen zo’n 2 minuten in de koelkast of zet de kom in een ijsbadje met ijsklontjes.
 3. Als de chocolade is teruggekoeld, voeg dan de pinda’s toe aan de kom met chocolade.
  Roer goed door met een lepel. Leg met de lepel hoopjes op de bakplaat met bakpapier.
 4. Laat ze op een koele plek (kelder, slaapkamer, schuurtje of zolder) waar het zo’n 15 graden is, hard worden. Liever niet (te lang) in de koelkast, want daar worden ze ‘vochtig’.
  In principe heb je tijd genoeg om alle pindarotjes te maken. Wordt de chocolade toch te snel (te) hard? Zet de glazen kom dan op de pan met een klein laagje heet water. Zo koelt het minder snel af en heb je meer tijd om deze te verwerken.
 5. Ga verder met de rijstwafelrotjes.
  Hak of breek de rijstwafels in hele kleine stukjes.
  Hak de witte chocolade in stukjes. Doe 2/3e in een glazen kom en smelt boven een pan au bain-marie tot deze zo’n 45 graden is; roer met de spatel door.
  Haal de glazen kom van het vuur en roer hier het resterende 1/3e deel van de gehakte chocolade doorheen.
  Je moet witte chocolade terug laten koelen tot 29 graden om de chocolade buiten de koelkast te kunnen bewaren zonder dat deze zacht wordt. Roer de chocolade goed door. Laat de chocolade afkoelen tot het 29 graden is. Dit duurt best lang; de glazen kom blijft namelijk ook vrij lang warm. Wil je dat dit sneller gaat? Verplaats de kom dan regelmatig, zet met tussenpozen zo’n 2 minuten in de koelkast of zet de kom in een ijsbadje met ijsklontjes.
 6. Voeg beetje voor beetje de gepofte rijst toe en meng met een lepel erdoor. Leg met de lepel rotsjes op de met bakpapier beklede bakplaat en laat op dezelfde manier als de pindarotsjes hard worden.

Bewaartip

Bewaar de pindarotjes en rijstwafelrotsjes in een luchtdichte afgesloten trommel of bakje buiten de koelkast. Ze zijn zo zeker 2 weken houdbaar.

Variatietip

 • Geen zin om rijstwafels te brokkelen? Gebruik dan gepofte rijst.
 • Vervang de pure chocolade door melkchocolade of witte chocolade. Minder gezond, maar zeker niet minder lekker.
 • Vervang de pinda’s (officieel geen noot, maar een peulvrucht) door andere noten, zoals hazelnoten, amandelen, pistachenoten of cashewnoten.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s