Iers soda brood

Makkelijk, gezond én snel op tafel: Irish soda bread. Iers sodabrood maak je zonder gist, maar met baking soda en bakpoeder. Dat scheelt enorm veel (rijs)tijd, waarbij het brood wel lekker luchtig is. Dit brood is heerlijk als ontbijt of lunch, helemaal warm uit de oven. En uitermate lekker om te deppen en gelijk klaar met soep of een stoofpot.

Ingrediënten Materialen

Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet noodzakelijk.

Iers sodabrood bovenzijde.jpg

Bereidingswijze

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat tarwebloem in het midden van het bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe de speltmeel en speltbloem in een mengkom.
    Voeg het zout, bakpoeder en de baking soda toe. Roer met een lepel goed door elkaar.
  3. Doe de karnemelk in een kommetje en voeg het ei toe. Roer met een vork zodat het ei geklutst wordt. Voeg het mengsel toe aan de mengkom.
    Voeg de rijstolie toe.
  4. Mix kort met een mixer met deeghaken tot het een kleverige substantie wordt, waarbij de speltmeel en speltbloem goed is opgenomen. Mix niet langer dan nodig, anders loop je kans dat het brood taai wordt.
  5. Bestuif het werkblad ruim met tarwebloem en smeer je handen goed in met tarwebloem.
    Haal het deeg uit de mengkom; let op: het is een erg kleverige substantie!
    Vorm een bal van het deeg en voeg daarbij indien nodig nog wat bloem toe.
  6. Leg de deegbal in het midden op het bakpapier.
    Strooi wat tarwebloem over de deegbal.
    Maak in het midden van de deegbal met een deegschraper of mes een diep kruis (steek de deegschraper gerust tot de bodem); hierdoor barst het brood tijdens het bakken mooi open.
  7. Zet het bakblik gelijk iets onder het midden van de op 170 graden voorverwarmde oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin.
    Controleer met een satéprikker of breinaald of het brood binnenin gaar is; steek de satéprikker er 3 tot 5 seconden in en als deze er schoon uitkomt dan is het brood gaar.
  8. Haal het brood uit de oven, laat op een rooster even afkoelen en snij aan of breek; het brood hoeft dus niet compleet te zijn afgekoeld voordat je het snijdt.

Bewaartip

  • Je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Snij het wel aan, voor je het in de vriezer doet. Anderhalf tot twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en laat afgedekt ontdooien.
  • De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag is het wel lekker(der) om het brood te roosteren. Of maak er een bruschetta van met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas.

Variatietip

  • Van origine wordt Iers sodabrood niet met spelt gemaakt, maar dat is nu eenmaal mijn favoriete smaak. Vervang gerust het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel en/of vervang de speltbloem door tarwebloem. Het is iets minder gezond (‘witter’ brood), maar ook minder kostbaar.
  • Hou je van een wat zoete smaak aan brood? Voeg dan ½ ruime el honing toe.
  • Lust je geen karnemelk? Geen probleem (ik namelijk ook niet), je proeft het niet terug in het brood.
    Geen karnemelk in huis? Gebruik dan in plaats van karnemelk melk, waar je 1 el citroensap bijvoegt en laat dat 5 minuten staan. Of gebruik melk waar je ½ tl bakpoeder aan toevoegt.

Iers sodabrood aansnijden.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s