Moerbeibessen-dadels-rozijnen kwarkbollen met zaden & noten

Zes gezonde en heerlijke magere kwarkbollen van volkoren speltmeel en havermout met moerbeibessen, dadels, rozijnen, paranoten, pecannoten, lijnzaad en zonnebloempitten. Met een vleug sinaasappel en vanille. Zonder boter en/of suiker.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: wel de avond tevoren alvast de rozijnen (stap 1), zodat ze zacht zijn en het vocht goed is opgenomen. Laat ze ’s nachts afgegoten en afgedekt in de koelkast staan. Laat een uur van tevoren de eieren, kwark en gewelde rozijnen op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.

  1. Doe de rozijnen in een bakje en weeg daarbij gelijk af. Vul het bakje met heet water tot ze net onder staan. Laat zeker 15 minuten staan en laat ze dan in een zeef uitlekken.
  2. Knip of snij de gedroogde dadels in kleine stukjes. Voeg met de moerbeibessen toe aan het zeef met de gewelde rozijnen en meng dit een beetje door elkaar.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Doe de kwark, eieren, rijstolie, honing en sinaasappelrasp met honing in een mengkom. Klop met een lepel door elkaar tot het goed gemengd is.
  5. Zeef het speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het vanillepoeder, bakpoeder en de baking soda via het zeef, toe. Voeg de havermout, pecannoten, paranoten, lijnzaad en zonnebloempitten toe aan het speltmeelmengsel en meng met een lepel door elkaar.
    Voeg dit meelmengsel in twee delen toe aan het kwarkmengsel en schep met een lepel goed door elkaar tot een stevig maar luchtig beslag.
  6. Roer de gewelde rozijnen, moerbeibessen en stukjes dadel luchtig door het deegmengsel.
  7. Vorm met je handen 6 bollen en leg ze op de bakplaat. Dit is een plakkerig werkje. Liever geen vieze handen? Schep dan met de lepel zes hoopjes beslag, 2 ruime eetlepels per bol, op de met bakpapier beklede bakplaat. Dit kan op kleine afstand; ze rijzen behoorlijk, maar lopen niet veel uit.
  8. Bak de kwarkbollen 23 minuten onderin de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
  9. Haal de kwarkbollen uit de oven, leg ze op een rooster en bestrijk ze met een heel klein beetje rijstolie; zo blijven ze lekker zacht. Als de olie is ingetrokken, laat ze dan met een theedoek afgedekt geheel afkoelen.
  10. Warm zijn ze heerlijk, maar laat ze wel eerst voldoende afkoelen. Als je ze invriest, moeten ze – ook van binnen – goed zijn afgekoeld.

Bewaartip

Je kunt (overgebleven) kwarkbollen na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit direct nadat ze goed zijn afgekoeld. Ongeveer een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid kwarkbollen uit de vriezer halen. Laat bij voorkeur afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatie-/bespaartip

  • Vervang het speltmeel (geheel of deels) door tarwebloem. Dit is wel wat minder gezond (‘witbrood’), maar ook minder kostbaar. Het speltmeel is ook (geheel of deels) te vervangen door, het meer gezonde, volkoren tarwemeel.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s