Appel-kaneel cake met kwark

Gezonde appel-kaneelcake zonder boter en suiker. Van speltmeel met magere kwark, boordevol appel met kaneel. Het water loopt uit je mond van de geur die de oven uitkomt.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: leg van tevoren de eieren, appels en kwark buiten de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was, ontklok en snij de appels in stukjes en doe in een mengkom. Het is zéker niet nodig om de appels te schillen; het is zelfs gezonder om ze ongeschild te verwerken.
    Strooi er telkens na ieder laagje appelstukjes een laagje kaneel op, zodat de kaneel op alle appelstukjes zit; schep even door elkaar zodat het goed gemengd is en alle appelstukjes met kaneel bedekt zijn.
  3. Vet het cakeblik licht in met de lik rijstolie (dan blijft het bakpapier goed zitten) en smeer goed de zijkanten in.
    Leg er een strook bakpapier in. Dit kan alleen op de bodem, maar handiger is het om het over de lange zijden door te laten lopen; het mag gerust boven het cakeblik uitsteken, want dan pak je de cake er na het bakken heel makkelijk uit.
  4. Doe de speltmeel en het bakpoeder in een mengkom en roer met een lepeltje even goed door.
  5. Doe de kwark, de eieren en de rijstolie in een andere mengkom. Klop met de spatel goed los.
    Voeg het speltmeelmengsel toe en schep goed door.
    Voeg de appel-kaneelstukjes toe en meng het geheel nogmaals door elkaar.
    Schep het beslag in de vorm en strijk met de spatel glad.
  6. Zet de cake 40 minuten onderin de op 200 graden voorverwarmde oven.
    Haal de cake daarna uit de oven, laat 10 minuten op een rooster afkoelen.
    Haal de cake vervolgens uit het cakeblik, verwijder het bakpapier en laat op het rooster verder afkoelen.

Bewaartip

  • Bewaar de appel-kaneel speltcake afgedekt met vershoud- of aluminiumfolie of in een trommel buiten de koelkast. De cake droogt dan niet uit.
  • Je kunt (overgebleven) cake na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Verpak de cake, al dan niet aangesneden of in een aantal stukken, in vershoudfolie en dan in een plastic zakje. Ruim een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid speltcake uit de vriezer halen. Laat afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Voeg 50 gram rozijnen toe geweld zijn. Doe ze in een kommetje, voeg wat warm water toe te voegen en laat ze zeker 10 minuten staan. Giet het water af en laat de rozijnen in een zeef of vergiet uitlekken.
  • Vervang de kaneel door koekkruiden of voeg 2 tl koekkruiden aan het speltmeelmengsel toe.
  • Voeg 2 tl vanillepoeder aan het speltmeelmengsel toe.
  • Een echte zoetekauw of zijn de appels niet erg zoet? Voeg dan 1 el honing toe.
  • In plaats van magere Franse kwark, kan ook ‘gewone’ magere kwark worden gebruikt.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s