Lemon curd-taart met meringue

Citroentaart met een schuimtopping van meringue. Levert zeer enthousiaste reacties op! Ook van mensen die geen liefhebber zijn van citroen… Het zal de goede balans zijn tussen zoet en zuur. Een lekker dikke homemade deegbodem, gevuld met zelfgemaakte lemon curd, roomkaas en kwark en een zoete bovenlaag van Italiaans schuim.

Ingrediënten Materialen
Taartbodem


Lemon curd-vulling


Italiaans schuim

  • 3 eiwitten
  • ¾ el kristalsuiker
  • 38 ml water
  • 130 gram kristalsuiker
  • springvorm, Ø20 cm
  • bakpapier
  • mengkommen
  • zeef
  • deegroller
  • spatel
  • oven
  • kartonnen bodem, Ø20 cm
  • spuitzak
  • grote gladde
    spuitmond
  • paletmes
  • gasbrander

lemon curd-taart bovenzijde.jpg

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: zorg dat de roomboter en verse roomkaas buiten de koelkast een beetje zacht is geworden. Als je dit uit de koelkast haalt: snij de roomboter gelijk in blokjes.

  1. Maak de lemon curd; je hebt maar de helft aan ingrediënten nodig van het recept, maar het is net zo handig om de vermelde hoeveelheden aan te houden en de resterende lemon curd voor andere dingen te gebruiken.
  2. Ga verder met de bodem:
    Doe de tarwebloem in een mengkom. Voeg de blokjes roomboter, suiker, het ei en snufje zout toe.
    Kneed dit mengsel tot een samenhangend deeg en maak er twee deegballen van; eentje van ongeveer ¼ van de hoeveelheid en eentje van ongeveer ¾ van de hoeveelheid.
    Bestrooi de mengkom licht met tarwebloem, druk de deegballen een beetje plat, leg in de mengkom en bestrooi licht met tarwebloem.
    Laat een half uur afgedekt in de koelkast rusten.
  3. Vet de bodem van de springvorm licht in met een mespuntje roomboter. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met het restant van de mespunt roomboter.
  4. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en smeer wat bloem op een deegroller en de deegballen. Rol het grootste stuk deeg met de deegroller uit tot een ronde vorm met een doorsnede van 20 cm; de doorsnede van de springvorm. De dikte mag zeker 1 cm zijn. Bedek de bodem van de met bakpapier beklede springvorm met het deeg.
    Bestrooi het werkblad nogmaals met een beetje bloem. Rol het overgebleven stuk deeg met de deegroller uit tot een rechthoekige vorm van maximaal 12 cm breed; de hoogte van de rand springvorm. Snij er 2x een strook van maximaal 6 cm breed van en gebruik de stroken om de springvormrand te bekleden. Prik gaatjes in de bodem en de rand en plaats de springvorm terug in de koelkast.
  6. Ga verder met de vulling:
    Doe de lemon curd in een mengkom. Voeg de verse roomkaas toe en klop met een spatel goed door. Voeg de kwark en tarwebloem toe en klop nogmaals goed door. Voeg het ei toe en klop nogmaals goed door.
  7. Haal de springvorm uit de koelkast. Schenk de lemon-curdvulling op de bodem en haal alles uit de mengkom met de spatel. Je houdt dan een rand van ruim 2 cm hoog zonder vulling, maar dat is geen punt. De vulling rijst een beetje en zo’n rand ziet er na het opspuiten van het schuim alleen maar mooier uit.
  8. Zet de taart onderin de op 150 graden voorverwarmde oven en bak in 55 minuten gaar.
    Haal de taart daarna uit de oven en laat in de vorm op een rooster volledig afkoelen.
    Haal daarna de springvormrand eraf.
  9. Maak ondertussen een kartonnen bodem van 20 cm doorsnede; dit kan door de binnenzijde van de springvormrand op karton te tekenen en dit uit te knippen. Maak daarnaast een kleine verhoging met voldoende ondergrond, door bijvoorbeeld een (niet te hoog) mengkommetje op de kop op het werkblad te zetten (zie als voorbeeld de foto onderaan; de kartonnen bodem is gemaakt van twee op elkaar geplakte stevige kaften van een reisgids).
  10. Wacht tot de taart geheel is afgekoeld, zeker twee uur, voor je begint met het maken van het Italiaans schuim:
    Voeg ¾ el kristalsuiker aan de mengkom met de eiwitten. Klop met de mixer tot stijve pieken. Doe de kristalsuiker in een steelpan en voeg het water toe. Breng aan de kook tot 121 graden*.
    Giet de suikersiroop druppelsgewijs op de eiwitten terwijl je blijft kloppen met de mixer; probeer daarbij te voorkomen dat de suikersiroop op de kloppers komt. Als je alle suikersiroop hebt toegevoegd, blijf dan doorkloppen tot het eiwitmengsel kouder is; dit duurt zo’n 5 minuten.
  11. Schep het Italiaans schuim, bij voorkeur als het nog lauwwarm is, in een spuitzak met grote gladde spuitmond. Zet het taartje op de kartonnen bodem en dan op de kleine verhoging.
    Spruit schuine banen van de bovenkant van de taart naar beneden, waarbij je een ring in het midden vrij houdt zodat de gele vulling nog wat zichtbaar is. Spuit daarna in het midden een ring bij de punten waar je begonnen bent de banen te spuiten.
    Strijk de buitenrand van het schuim met een paletmes recht.
    Haal het teveel aan eiwitschuim dat onder de bodem uitsteekt met het paletmes weg.
    Brand het schuim goudbruin af met een gasbrander.
    Geen spuitzak in huis of geen zin om dit te doen? Schep dan het schuim op de taart, waarbij je de taart opmaakt zoals je zelf wilt. Laat wel een buitenrandje of binnenring vrij van het kookschuim, zodat je de lemon curd ziet. Wil je het piekerig? ‘Sla’ dan lichtjes met de spatel op de bovenzijde van het schuim.
  12. Brand het schuim af met een gasbrander. Geen brander in huis? Bak de taart dan 12 tot 15 minuten, of tot het schuim goudbruin is, boven het midden van de oven op 150 graden of 10 minuten op 180 graden.

* De suikersiroop tot de goede temperatuur krijgen van 121 graden kan door het meten met een temperatuurmeter. Maar ook door wat suikersiroop op een lepeltje te doen, dit heel even onder de koude kraan te houden en als je er dan als kauwgom een draadje van kunt trekken dan is ie goed.

lemon curd-taart aangesneden

Bewaartip

  • Je kunt de lemon curd-taart heel goed daags tevoren maken, de tweede dag is ie misschien wel nóg lekkerder. Bewaar de taart afgedekt op een koele plek (kelder of zolder) of anders in de koelkast. De lemon curd-taart is zeker een week houdbaar.
  • Hou je een stuk over? Deze citroentaart kun je prima zonder smaakverlies invriezen! Zet of leg niets op de bovenzijde van de taart, want het kookschuim wordt in de vriezer niet hard. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Waarschijnlijk hou je weinig eiwitschuim over. Dit kun je ook door bijvoorbeeld yoghurt roeren en opsnoepen.
  • Hou je wat meer eiwitschuim over? Bak er dan Italiaanse meringues van. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat kleine hoopjes of toefjes. Of schep het kookschuim in een (slagroom)spuitzak. Je kunt ook zelf een spuitzak maken van bakpapier. Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringues 2 uur.

kartonnen bodem op verhoging.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s