Rogge-soda brood

Variant op Iers soda brood. Binnen een uur op tafel: rogge-soda brood. Gemaakt zonder gist, maar met baking soda; luchtig brood dat in no-time gemaakt is. Dit gezonde brood is heerlijk als ontbijt of lunch, helemaal warm uit de oven. En uitermate lekker om in bijvoorbeeld soep te deppen.

Ingrediënten Materialen

 

Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet noodzakelijk.
Hou je van een wat zoete smaak aan brood? Voeg dan ½ ruime el honing toe.

rogge-soda brood-zijaanzicht.jpg

Bereidingswijze

  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat tarwebloem in het midden van het bakpapier.
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Doe het speltmeel en roggemeel in een mengkom. Voeg het zout, bakpoeder, de havermout en baking soda toe. Roer met een vork goed door elkaar.
  3. Doe de karnemelk in een (glazen) kommetje en voeg het ei en de rijstolie toe. Klop met de vork, zodat het ei geklutst wordt. Voeg het mengsel toe aan de mengkom en haal alles er met een spatel uit.
  4. Meng met de vork tot het een kleverige substantie wordt, waarbij het meel goed is opgenomen. Kneed met 1 hand even verder; niet langer dan nodig, anders heb je kans dat het brood taai wordt.
  5. Bestuif het werkblad ruim met tarwebloem en smeer je handen goed in met tarwebloem. Haal het deeg uit de mengkom; let op: het is een erg kleverige substantie! Gebruik de spatel om al het deeg uit de mengkom te krijgen.
    Vorm een rechthoekige bal van het deeg en voeg eventueel nog wat bloem toe.
  6. Leg de deegbal in het midden op het bakpapier en druk met de hand een beetje plat zodat de deegbal ongeveer 4 tot 5 cm hoog is. Strooi wat tarwebloem over de deegbal.
    Maak in het midden van de deegbal met een deegschraper of mes een diep kruis (steek de deegschraper gerust tot de bodem); hierdoor barst het brood tijdens het bakken mooi open.
  7. Zet gelijk iets onder het midden van de op 190 graden voorverwarmde oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of breinaald of het brood binnenin gaar is; steek de satéprikker er 3 tot 5 seconden in en als deze er schoon uitkomt dan is het brood gaar.
  8. Haal uit de oven, laat op een rooster even afkoelen en snij aan of breek; het brood hoeft dus niet compleet te zijn afgekoeld voordat je het snijdt.

rogge-soda brood-bovenaanzicht.jpg

Bewaartip

  • Je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Snij het wel aan, voor je het in de vriezer doet. Anderhalf tot twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en laat afgedekt ontdooien.
  • De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag is het wel lekker(der) om het brood te roosteren. Of maak er een bruschetta van met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas.

Variatietip

  • Van origine wordt Iers sodabrood niet met spelt gemaakt, maar dat is nu eenmaal mijn favoriete smaak. Vervang gerust het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel en/of vervang de speltbloem door tarwebloem. Dat laatste is iets minder gezond (‘witter’ brood), maar ook minder kostbaar.
  • Lust je geen karnemelk? Geen probleem (ik namelijk ook niet), je proeft het niet terug in het brood.
    Geen karnemelk in huis? Gebruik dan in plaats van karnemelk melk, waar je 1 el citroensap bijvoegt en laat dat zeker 5 minuten staan. Of gebruik melk waar je ½ tl bakpoeder aan toevoegt.

volkoren roggemeel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s