Soda brood met yoghurt, zaden & pitten

Gezond, makkelijk en snel klaar: soda brood gemaakt met yoghurt, speltmeel, havermoutmeel, speltbloem en havermout en gevuld met zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad. Een heerlijke variant op Iers sodabrood! Zonder gist, maar met baking soda en wat bakpoeder. 

Ingrediënten Materialen

Normaliter zit er meer zout in het brood; indien gewenst kan de hoeveelheid worden verhoogd, maar dit is zeker niet noodzakelijk.
Hou je van een wat zoete smaak aan brood? Voeg dan ½ ruime el honing toe.

sodabrood met yoghurt, zaden en pitten-bovenaanzicht.jpg

Bereidingswijze

 1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat tarwebloem in het midden van het bakpapier.
  Doe de havermout in een hakmixer en maal fijn tot je havermoutmeel krijgt; je kunt uiteraard ook kant-en-klare havermoutmeel gebruiken.
  Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Doe het speltmeel, havermoutmeel en de speltbloem in een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het zout, bakpoeder en baking soda toe. Voeg de zonnebloempitten, pompoenpitten, het lijnzaad en chiazaad toe. Roer met een vork goed door elkaar. Maak in het midden een kuiltje.
 3. Schenk de yoghurt in het kuiltje, voeg het ei en de rijstolie toe. Klop met de vork in het midden, zodat het ei geklutst wordt en zich vermengd met de yoghurt en rijstolie. Maak steeds grotere draaibewegingen, zodat het één (kleverig) geheel wordt.
  Als het meel goed is opgenomen, kneed dan met 1 hand even verder; niet langer dan nodig, anders heb je kans dat het brood taai wordt.
  Bestuif het werkblad ruim met tarwebloem en smeer je handen goed in met tarwebloem (dit kan ook met rijstolie). Haal het deeg uit de mengkom. Vorm een ronde of rechthoekige bal van het deeg.
 4. Leg de deegbal in het midden op het bakpapier en druk met de hand een beetje plat zodat de deegbal ongeveer 4 tot 5 cm hoog is.
  Bestrijk de deegbal met een keukenkwastje met wat melk (karnemelk kan ook en anders yoghurt gemengd met wat water).
  Bestrooi vervolgens met de 2 el zonnebloem- en pompoenpitten. Druk de pitten lichtjes in het deeg. Strooi wat tarwebloem over de deegbal. Maak in het midden van de deegbal met een deegschraper of mes een diep kruis (steek de deegschraper gerust tot op de bodem); hierdoor barst het brood tijdens het bakken mooi open.
 5. Zet gelijk iets onder het midden van de op 190 graden voorverwarmde oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of breinaald of het brood binnenin gaar is; steek de satéprikker er 3 tot 5 seconden in en als deze er schoon uitkomt dan is het brood gaar.
 6. Haal uit de oven, laat op een rooster even afkoelen en snij aan; het brood hoeft dus niet compleet te zijn afgekoeld voordat je het snijdt. Laat het brood afgedekt met een theedoek (verder) afkoelen.

sodabrood met yoghurt, zaden en pitten-zijaanzicht.jpg

Bewaartip

 • Je kunt (overgebleven) brood prima invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Snij het wel aan, voor je het in de vriezer doet. Anderhalf tot twee uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid sneeën brood uit de vriezer halen en laat afgedekt ontdooien.
 • De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag is het wel lekker(der) om het brood te roosteren. Of maak er een bruschetta van met bijvoorbeeld wat knoflook, gedroogde tomaatjes, (gedroogde) ham en (gesmolten) kaas.

Variatietip

 • Je kunt het sodabrood ook in een cakeblik maken. Leg dan een strook bakpapier in het cakeblik, besmeer alle zijkanten met wat rijstolie, strooi een laagje tarwebloem tegen alle zijkanten aan en over de bodem, strooi wat zaden of pitten over de bodem, schep het deeg (na stap 3) in het cakeblik en zet de deegschraper of een mes over de lengte erin (zie foto hieronder).
 • Van origine wordt Iers sodabrood niet met spelt gemaakt, maar dat is nu eenmaal mijn favoriete smaak. Vervang gerust het volkoren speltmeel door volkoren tarwemeel en/of vervang de speltbloem door tarwebloem. Dat laatste is iets minder gezond (‘witter’ brood), maar ook minder kostbaar.
 • Van origine wordt Iers sodabrood met karnemelk gemaakt. Om dit te gebruiken, vervang je de halfvolle yoghurt door 270 ml karnemelk (zie foto hieronder).
 • De halfvolle yoghurt kun je vervangen door Griekse yoghurt of magere kwark.
 • De halfvolle yoghurt kun je ook vervangen door 300 ml magere yoghurt (zie foto hieronder).
 • De halfvolle yoghurt kun je ook vervangen door 250 ml melk te mengen met 1 el citroensap en dit minimaal 5 minuten te laten staan. Voeg daarnaast ½ el honing toe als je de natte ingrediënten in de mengkom doet (zie foto hieronder).
 • Het is niet noodzakelijk om de havermout tot havermoutmeel te malen; je kunt ook in plaats van havermoutmeel de havermout gewoon toevoegen, dat geeft iets meer ‘crunch’ aan je brood.
 • Vervang de garnering van 1 el zonnebloem- en 1 el pompoenpitten door 1 ruime el sesamzaad en 1 ruime el lijnzaad (zie foto hieronder). Of vervang de 1 el zonnebloem- en 1 el pompoenpitten door 2 el zonnebloempitten (zie foto hieronder) of door 2½ el sesamzaad (zie foto hieronder), door 2½ el havermout (zie foto hieronder) of door 2½ el maanzaad (zie foto hieronder).
  Hou je van een -extra- harde korst? Bestrooi dan met 2½ el chiazaad (zie foto’s hieronder).
  Maak bij gebruik van zaadjes het kruis erin nadat je de deegbal bestreken hebt middels een keukenkwastje met wat melk of karnemelk (stap 4), aangezien anders (te)veel kleine zaadjes aan de deegschraper of het mes blijven plakken.

sodabrood uit cakeblik-melk, zaden en pitten-sesamzaad

sodabrood met karnemelk, zaden en pitten.jpg

sodabrood magere yoghurt, zaden en pitten-zonnebloempitten

sodabrood melk, zaden en pitten-chiazaad.jpg

sodabrood karnemelk, zaden en pitten-sesamzaad&lijnzaad.jpg

sodabrood magere yoghurt, zaden en pitten-chiazaad.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s