Chocolade-karamel cheesecake

Een cheesecake met chocolade én salted karamel, als dat geen geweldige smaakcombinatie is! Een oven heb je voor deze taart niet eens nodig. Een krokante koekjesbodem met daarop een mengsel van verse roomkaas, slagroom, pure chocolade en gezouten karamelsaus.

Ingrediënten Materialen

chocolade-karamel cheesecake bovenzijde.jpg
chocolade-karamel cheesecake bovenzijde-geschaafde chocolade.jpg
chocolade-karamel cheesecake bovenzijde-toefjes slagroom

Bereidingswijze

Wat wel zo fijn werkt: laat een paar uur van tevoren de verse roomkaas op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te leggen.
Deze taart is uitermate geschikt om een dag voor gebruik te maken. De koekbodem en karamelsaus kun je bovendien eerder in de week al maken.

 1. Maak de salted karamelsaus*; hou daarbij bovenstaande verhouding aan. Je kunt zéker meer karamelsaus maken voor andere recepten of gebruik! Kijk bij de variatietip in de link voor de mogelijkheden.
 2. Maak de koekbodem:
  Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter.
  Breek de biscuits in stukken en verkruimel de biscuits met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
  Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer de koekkruimels er doorheen. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan. Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
 3. Ga verder met de chocoladesaus:
  Breek de chocolade in stukken en doe in een glazen kom. Doe de slagroom in de steelpan en breng aan de kook. Roer met een garde regelmatig door. Zodra de slagroom kookt giet je deze over de chocolade heen. Laat kort staan en roer met de garde vervolgens door totdat je een gladde chocolade ganache hebt. Voeg de roomboter toe en meng het geheel met de garde totdat er een luchtige saus ontstaat.
 4. Doe 250 ml slagroom in een grote mengkom, voeg de kristalsuiker, vanillesuiker en klopfix toe en mix de slagroom met een mixer stijf.
  Roer de roomkaas met een lepel los en voeg toe aan de slagroom.
  Voeg ongeveer 1/3 (±95 gram) van de chocoladesaus en ongeveer de helft (±75 gram) van de karamelsaus toe en meng dit samen met de roomkaas met een spatel door de slagroom.
 5. Haal de springvorm uit de koelkast. Schep de helft van het roomkaasmengsel op de koekbodem en strijk glad.
  Druppel met een lepel ongeveer iets minder dan de helft (±90 gram) van de overgebleven chocoladesaus* in cirkels over het roomkaasmengsel. Schenk hier ongeveer de helft (±75 gram) van de karamelsaus overheen. Schep de resterende helft van het roomkaasmengsel eroverheen, haal alles met de spatel uit de mengkom en strijk glad. Druppel met een lepel het restant (±90 gram) van de overgebleven chocoladesaus en het restant (±75 gram) van de overgebleven karamelsaus er over (zie foto onderaan). Maak met de onderkant van een lepel draaiende bewegingen in de bovenzijde zodat de chocoladesaus en karamelsaus wordt gemengd met de cheesecake, zodat je een gemêleerd effect krijgt.
 6. Zet de springvorm met de cheesecake in de koelkast. Laat zeker 4 uur in de koelkast opstijven, maar nog liever een hele nacht.
 7. Haal een warm mesje langs de randen van de springvorm en haal de taart uit de vorm.

* Heb je de karamelsaus eerder gemaakt en is deze daardoor te dik geworden? Dan kun je ‘m een klein beetje verwarmen (au bain-marie of 10 seconden op 600 Watt in de magnetron), of wat extra room of water toevoegen en dit goed erdoorheen mengen. Let op: de saus mag bij het verwerken niet te warm zijn.
* Is de chocoladesaus te dik (geworden) om te druppelen? Dan kun je ‘m een klein beetje verwarmen (au bain-marie of 10 seconden op 600 Watt in de magnetron) of een scheutje rijstolie toevoegen en dit er goed doorheen mengen. Let op: de saus mag bij het verwerken niet te warm zijn.

chocolade-karamel cheesecake 2 stukken eruit.jpg

Bewaartip

 • Bewaar deze no-bake cheesecake afgedekt (bijvoorbeeld door folie over de springvorm te spannen) in de koelkast; hij is zeker een week houdbaar.
 • Je kunt (overgebleven) cheesecake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat de cheesecake, al dan niet in stukken, eerst zeker 4 uur bevriezen. Wikkel de bevroren cheesecake(s) daarna in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cheesecake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

chocolade-karamel cheesecake laatste stap.jpg

Variatietip

 • Voeg 1 ruime el cacao toe aan het mengsel in de hakmixer voor de koekbodem (stap 2); zie foto met de geschaafde chocolade bovenop.
 • Druppel met de lepel een laagje karamelsaus en daarna een laagje chocoladesaus over de koekjesbodem in de springvorm (na stap 3). Beide sausen mogen daarvoor nog warm zijn. Zet de springvorm daarna in de koelkast voor de vulling erop gaat.
 • Voeg 150 gram magere kwark toe. Dit maakt de taart zelfs nog wat smeuïger. Je kunt dit ook doen in plaats van (of bij gebrek aan voldoende) slagroom en/of roomkaas.
 • Strijk de taart met een spatel glad. Bestrooi de bovenzijde met een beetje geschaafde chocolade. Deze variant (inclusief alle bovenstaande genoemde variaties) is op onderstaande foto’s te zien.

chocolade-karamel cheesecake met taartpunt-geschaafde chocolade.jpg
chocolade-karamel cheesecake 2 stukken eruit-geschaafde chocolade.jpg
chocolade-karamel cheesecake bovenaanzicht toefjes slagroom

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s