Dulce de leche

Recept voor bijna 400 gram dulce de leche. Dulce de leche is oorspronkelijk een Latijns Amerikaans recept. Het is een dikke karamelsaus op basis van melk en suiker. Het is heerlijk om te verwerken op, in en over taarten of cakes, zoals dulce de leche cheesecake, in of over ijs of door de yoghurt te doen. Maar daarnaast kun je het gebruiken als beleg op bijvoorbeeld brood, crackers, cake, koekjes of pannenkoeken smeren.

Ingrediënten Materialen
 • grote kookpan
  met deksel

Bereidingswijze

 1. Neem één (of meer) blikje(s) gecondenseerde melk, haal de wikkel(s) eraf en zet in een grote diepe pan. Vul de pan met water. Het blikje moet heel ruim, zeker 3 cm, onder water staan.
 2. Zet de pan op hoog vuur tot het water kookt. Als het water kookt kun je het vuur lager draaien. Laat de gecondenseerde melk 3 uur doorkoken. Hoe langer je het blikje laat koken, des te donkerder én des te dikker de dulce de leche wordt; maar na 3 uur koken is de dulce de leche meer dan voldoende dik om voor alle doeleinden te gebruiken.
  Let er op dat het blikje altijd onder water staat tijdens het koken. Als het blikje boven het water uitkomt, kan het open springen! Door een deksel op de kookpan te doen, verdampt het water minder snel. Controleer wel voor de zekerheid, bijvoorbeeld ieder half uur, of het blikje nog voldoende onder water staat.
 3. Haal na 3 uur koken het blikje uit het water en laat de gecondenseerde melk goed afkoelen voor je het gaat gebruiken. Onderaan zie je een foto hoe een net geopend blikje dulce de leche eruit ziet.
  Roer de dulce de leche voor gebruik goed door.

Bewaartip

 • Het is makkelijk om meerdere blikjes in één keer te koken. De mogelijkheden met duce de leche zijn legio en je kunt de dulce de leche namelijk prima een aantal maanden bewaren als je de blikjes ongeopend op een donkere plek bewaart.
 • Bewaar geopende dulce de leche ongeveer een week in de koelkast.

Variatietip

 • Je kunt aan de dulce de leche een smaakje toevoegen, zoals vanille, pure chocolade (minimaal 78%), witte of melkchocolade.
 • Voor salted dulce de leche voeg je ¼ tl zeezout toe en dat roer je er goed doorheen.

dulce de leche geopend blikje.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s