Chocoladevla

Volle en rijke chocoladevla. Met pure chocolade. Heerlijk om puur van te genieten als toetje bijvoorbeeld, maar ook uitermate geschikt om – al dan niet in combinatie met andere vla’ste gebruiken in een trifle, zoals een banoffee trifle of aardbeientrifle.

Ingrediënten Materialen
  • 1 liter volle melk
  • 40 gram maizena
  • 50 gram cacao
  • 65 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram pure chocolade (minimaal 78%)
  • snufje zeezout
  • mengkom
  • steelpan
  • garde
  • plastic bak, ≥ 1 ltr
  • vershoudfolie

Dit recept is voor ruim 1 liter; kan desgewenst worden gehalveerd.

Bereidingswijze

  1. Hak de chocolade in stukjes.
  2. Verwarm de volle melk in een steelpan.
  3. Doe intussen de maizena, cacaopoeder, kristalsuiker, vanillesuiker en het snufje zout in een mengkom en meng met een garde goed door elkaar.
    Giet 6 el van de warme melk bij het mengsel en roer met de garde glad.
  4. Giet de warme melk in een dun straaltje onder voortdurend kloppen bij het maizena-cacaomengsel.
  5. Schenk terug in de pan en laat nog even op een lage stand indikken tot vla; blijf hierbij doorroeren om aankoeken te voorkomen. Als de vla aan de garde blijft ‘hangen’ dan is ie goed; nadat de vla is afgekoeld is deze een stuk dikker.
  6. Haal de pan van het vuur en roer de fijngehakte pure chocolade door de vla.
    Laat de vla in de pan een stuk afkoelen en roer daarbij regelmatig door.
  7. Doe de vla in een literbak. Dek de vla af met vershoudfolie (dit voorkomt een vel) en laat zeker 1 uur koelen in de koelkast.

Variatietip

  • Ook lekker: probeer eens de vanillevla of hopjesvla! (zie foto hieronder). Een etentje of kerstdiner? Helemaal leuk om er een trifles (een dessert in laagjes in een glas of glazen kom: van fruit, cake of crumble en room of allerlei andere combinaties) mee te maken.
  • Vervang de pure chocolade door 75 gram witte chocolade en 75 gram melkchocolade voor triple chocoladevla.

hopjes-vanille-chocoladevla.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de vla in een afgedekte plastic bak in de koelkast. Zelfgemaakte chocoladevla is dan ongeveer een week houdbaar.
  • Heb je vla over? Maak er dan ijsjes van, want die zijn veel langer houdbaar. Dit kun je ook combineren met een andere vla, zoals  vanillevla en/of hopjesvla (zie foto hieronder). Schenk in de ijsvormpjes en laat minimaal 4 uur bevriezen.

vla-ijsjes

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s