Hopjesvla met zeezout

Hopjesvla is een Haagsche vla-specialiteit, gebaseerd op het Haagsche hopje. De vla heeft een karamel- en koffiesmaak. En zo maak je ‘m ook: met karamel en koffie. Eenmaal geproefd, wil je geen fabrieksvla meer. Om puur óf in combinatie met andere vla’s van te genieten!

Ingrediënten Materialen
  • 60 gram maizena
  • 80 gram kristalsuiker
  • 2 el water
  • 1 el oploskoffie
  • ½ tl zeezout
  • mengkommen
  • kookpan met
    dikke bodem
  • garde
  • plastic bak, ≥ 1 ltr
  • vershoudfolie

Dit recept is voor ruim 1 liter; kan desgewenst worden gehalveerd.

Bereidingswijze

  1. Doe de maizena in een mengkommetje. Voeg 4 el koude melk toe en meng dit tot een egaal mengsel.
  2. Strooi de suiker over de bodem van de kookpan met dikke bodem. Verwarm de suiker net zolang tot ie smelt en vervolgens goudbruin kleurt. Roer er niet in! Beweeg hooguit de pan wat op en neer om alle suiker te laten smelten.
    Voeg vervolgens, als de suiker goudbruin is geworden, 2 el water toe. Let op: dit kan spatten.
  3. Schenk daarna de rest van de melk erbij en voeg de oploskoffie toe. Roer met een garde door tot de suiker is opgelost. Het kan zijn dat de suiker eerst aan de bodem vastkoekt, maar dit komt vanzelf goed (draai hooguit het vuur even iets hoger).
  4. Voeg al roerende met de garde het maizenamengsel toe.
    Voeg het zeezout toe en warm door tot een gebonden vla. Als de vla aan de garde blijft ‘hangen’ dan is ie goed; nadat de vla is afgekoeld is deze een stuk dikker.
    Laat de vla in de pan een stuk afkoelen en roer daarbij regelmatig door.
  5. Doe de vla in de plastic bak. Dek de vla af met vershoudfolie (dit voorkomt een vel) en laat zeker 1 uur koelen in de koelkast.

Variatietip

  • Deze zelfgemaakte hopjesvla kun je puur genieten als bijvoorbeeld, maar hij is ook uitermate geschikt om – al dan niet in combinatie met andere vla’s – te gebruiken in een trifle, zoals een banoffee trifle of aardbeientrifle.
  • Probeer ook eens de vanillevla of chocoladevla (zie foto’s onderaan).
  • Van deze zelfgemaakte hopjesvla kun je puur genieten als toetje. Maar heb je een etentje of kerstdiner? Dan is het ook erg lekker om ‘m in een trifle (een dessert in laagjes in een glas of glazen kom: van fruit, cake of crumble en room of allerlei andere combinaties) te gebruiken.
  • Wil je de hopjesvla gebruiken in een trifle of wil je dat ie dikker wordt? Laat de vla dan langer indikken bij stap 4, tot ie de gewenste dikte heeft. Hou er wel rekening mee dat de vla na het afkoelen een stuk dikker is.

hopjes-vanille-chocoladevla.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de vla in een afgedekte plastic bak in de koelkast. Zelfgemaakte vla is dan ongeveer een week houdbaar.
  • Heb je hopjesvla over? Maak er dan – al dan niet in combinatie met andere vla’s – ijsjes van (zie foto hieronder), want die zijn veel langer houdbaar.

vla-ijsjes

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s