Tiramisutaart

Tiramisu, maar dan in de vorm van een taart: tiramisutaart met een vleugje vanille, mokka en Amaretto. De bodem is van chocolate chip cookies. In de tiramisu zit uiteraard mascarpone en daarnaast ook slagroom. Heerlijke taart voor bij de koffie of als afsluiting van een diner.

Ingrediënten Materialen

tiramisutaart-aangesneden.jpg

Bereidingswijze

Wat wel zo fijn werkt: laat een uur van tevoren de mascarpone op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te zetten.
Deze taart is uitermate geschikt om een dag voor gebruik te maken.
Je kunt nog eerst de chocolate chip cookies zelf maken, maar dat vind ik persoonlijk wat zonde van de moeite van het maken van deze koekjes.

  1. Zet de koffie voor ruim 1 kopje koffie, waarbij je er koffie in schept voor 5 kopjes koffie. Laat afkoelen. Het hoeft echter niet helemaal koud te zijn voor je kunt beginnen met de rest.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter.
    Breek de chocolate chip cookies in stukken en verkruimel de koekjes met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
    Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer, als de roomboter geheel gesmolten is, de koekkruimels er doorheen. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan. Zet de springvorm een half uur in de koelkast.
    Besprenkel de bodem met ½ el koffielikeur Amaretto, verdeel desnoods met de achterkant van een lepeltje over de bodem en zet de springvorm tot verder gebruik in de koelkast.
  3. Doe de mascarpone in een (grote) mengkom en sla los met de spatel.
  4. Laat de gelatineblaadjes in koud water weken, zodat ze zacht worden.
  5. Doe het kopje koffie in een schaaltje of op een wat dieper bord en voeg 1 el koffielikeur Amaretto toe. Roer een beetje door.
  6. Doe de slagroom in een andere mengkom en klop met de mixer stijf.
  7. Splits de eieren; doe de eidooiers in een kleine mengkom.
    Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe aan de eidooiers. Klop dit met de mixer tot een romig, lichtgeel mengsel.
  8. Spatel het eidooiermengsel door de losgeslagen mascarpone. Blijf net zolang spatelen tot er geen klontje meer in zit.
    Voeg daarna de stijfgeklopte slagroom toe. Spatel het geheel luchtig tot een egaal mengsel.
  9. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze samen met twee eetlepels water in een steelpannetje. Verwarm het geheel al roerend tot de gelatine is gesmolten. Voeg dit toe aan het ei-mascarpone-slagroommengsel en roer goed door.
  10. Schenk of schep 1/3e van het ei-mascarpone-slagroommengsel op de bodem van de springvorm en strijk met de spatel glad.
  11. Strooi er met een zeefje een laagje cacao overheen.
    Haal de cacao die op de bovenrand van de springvorm komt er voorzichtig met een doekje af.
  12. Schenk of schep weer 1/3e van het ei-mascarpone-slagroommengsel in de springvorm.
  13. Doop de lange vingers stuk voor stuk aan beide zijden in het koffie-Amarettomengsel en leg ze daarna gelijk in de springvorm op het laagje ei-mascarpone-slagroommengsel.
  14. Schenk de rest van het ei-mascarpone-slagroommengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
  15. Laat de tiramisutaart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast (zie foto onderaan van de tiramisutaart zonder garnering).
    Schaaf van de chocolade krullen. Verdeel deze, voor het serveren, over het midden van de taart.

Kijk in de categorie ‘Eiwitten over’ wat je met de eiwitten kunt doen. Van overgebleven eiwitten kun je bijvoorbeeld gezonde chocolademousse, schuimpjes, meringue (meringue-ijs), pavlova of eiwitten-cake maken.

Bewaartip

Bewaar de tiramisutaart afgedekt, bijvoorbeeld door vershoudfolie over de springvorm te spannen, in de koelkast. Daar is ie zeker een week houdbaar. Deze no-bake taart kan worden ingevroren, maar dit heeft niet de voorkeur.

Variatietip

  • Geen koffielikeur Amaretto in huis? Gebruik dan gewone Amaretto. Of gebruik Tia Maria.
  • Vervang de chocoladekrullen door 1 el cacaopoeder via een zeefje over de taart te strooien.

tiramisutaart-zonder garnering.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s