Vanillevla

Heerlijk romige vanillevla. Eenmaal deze geproefd, wil je geen fabrieksvla meer. Van deze zelfgemaakte vanillevla kun je puur genieten als toetje bijvoorbeeld, maar hij is ook uitermate geschikt om – al dan niet in combinatie met andere vla’s – te gebruiken in een trifle, zoals een banoffee trifle of aardbeientrifle.

Ingrediënten Materialen
  • 1 liter volle melk
  • 4 eidooiers
  • 40 gram maizena
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zeezout
  • mengkom
  • steelpan
  • garde
  • plastic bak, ≥ 1 ltr
  • vershoudfolie

Dit recept is voor ruim 1 liter; kan desgewenst worden gehalveerd.

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren en doe de eidooiers in een mengkom waar zeker 1 liter vloeistof bij kan.
  2. Verwarm de melk in een steelpan tot het kookpunt.
    Laat de melk ongeveer 15 minuten pruttelen op een laag vuur. Roer regelmatig met een garde door (om aankoeken te voorkomen).
  3. Voeg intussen de maizena, kristalsuiker, vanillesuiker, het snufje zeezout en 4 el van de warme melk toe aan de mengkom met de eidooiers. Klop met een garde tot een glad mengsel.
  4. Giet de warme melk in een dun straaltje onder voortdurend kloppen bij het eidooier-suikermengsel.
    Schenk het mengsel terug in de steelpan en laat, al roerende, nog even (dit duurt ongeveer 4 minuten) op een lage stand indikken tot vla. Als de vla aan de garde blijft ‘hangen’ dan is ie goed; nadat de vla is afgekoeld is deze een stuk dikker.
    Laat de vla in de pan een stuk afkoelen en roer daarbij regelmatig door.
  5. Doe de vla in de plastic bak.
    Dek de vla af met vershoudfolie (dit voorkomt een vel) en laat zeker 1 uur koelen in de koelkast.

Eiwitten die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eiwitten, zoals gezonde chocolademousse, schuimpjes, meringue (meringue-ijs), pavlova, gezonde eiwitten-cake of gezonde eiwitten-muffins.

Variatietip

  • Een etentje of kerstdiner? Probeer ook eens de hopjesvla of chocoladevla (zie foto hieronder). Helemaal leuk om er een trifles (een dessert in laagjes in een glas of glazen kom: van fruit, cake of crumble en room of allerlei andere combinaties) mee te maken.
  • Wil je deze vanillevla gebruiken in een trifle of wil je dat ie meer op pudding lijkt en dikker wordt? Laat de vla dan langer indikken bij stap 4, tot ie de gewenste dikte heeft. Hou er wel rekening mee dat de vla na het afkoelen een stuk dikker is.
  • Maak als variatie op de vanillevla een frisse limoen-citroengrasvla. Voeg dan voor het verwarmen van de melk (aan het begin van stap 2) twee gekneusde stengels citroengras (ook wel sereh genaamd) toe. Voeg aan het maizenamengsel (stap 3) de rasp van 1 limoen toe en 10 gram extra kristalsuiker. Haal het citroengras eruit voordat je de melk in een dun straaltje bij het eidooier-suikermengsel schenkt (voor stap 4).

hopjes-vanille-chocoladevla.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de vla in een afgedekte plastic bak in de koelkast. Zelfgemaakte vanillevla is dan ongeveer een week houdbaar.
  • Heb je vanillevla over? Maak er dan ijsjes van, want die zijn veel langer houdbaar. Zie foto hieronder van vla-ijsjes. Voor 4 ijsjes heb je ongeveer 200 ml (vanille)vla nodig. Laat minimaal 4 uur bevriezen. Je kunt ook bijvoorbeeld 1 mango met 6 muntblaadjes in de hakmixer pureren. Roer dit door de vanillevla en schenk in de ijsvormpjes.

vla-ijsjes.jpg

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s