Dulce de leche cheesecake

Deze no-bake dulce de leche cheesecake levert je bijna een staande ovatie op; hij is ongekend lekker! Op een krokante koekjesbodem komt een mengsel van de karamelpasta dulce de leche met verse roomkaas en slagroom. Erg geschikt om daags voor gebruik te maken!

Ingrediënten Materialen
 • springvorm, 20 cm
 • bakpapier
 • keukenweegschaal
 • mengkommen
 • keukenkwastje
 • steelpannetje
 • spatel
 • hakmixer
 • mixer

Onderaan deze pagina staan de ingrediënten voor een taart van Ø24 en Ø26 cm.
dulce de leche cheesecake-toefjes slagroom

dulce de leche cheesecake-karamelsaus.jpg

Bereidingswijze

Het is handig om (minimaal) daags tevoren de dulce de leche te maken, aangezien dit 3 uur koken nodig heeft. Garneer je met salted karamelsaus? Deze kun je ook heel goed eerder maken. De koekbodem kun je overigens ook eerder al maken.
Laat zeker een uur van tevoren de verse roomkaas op kamertemperatuur komen door deze buiten de koelkast te zetten.

 1. Maak de dulce de leche; je hebt voor dit recept na het maken van de dulce de leche aan ½ blikje genoeg.
 2. Qua garnering zijn karamelsaus of chocolade heel geschikt.
  Maak de salted karamelsaus; je hebt voor dit recept maar weinig nodig.
  En/of maak chocoladekrullen of hak de chocolade in stukjes.
 3. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af.
  Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter.
  Breek de biscuits in stukken en verkruimel de biscuits met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
  Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer de koekkruimels er goed doorheen.
  Schep het mengsel in het midden op de bodem van de springvorm, haal alles er met een pannenlikker uit. Verdeel over de springvorm, ook omhoog tegen de zijkant van de bakvorm aan. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
  Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
 4. Doe de gelatine in een mengkommetje en laat zeker 5 minuten weken.
 5. Pak twee mengkommen. Mix in de ene mengkom de slagroom met een mixer stijf.
 6. Mix in de andere mengkom de roomkaas met de mixer goed door. Voeg dan hier de dulce de leche aan toe en mix dit er doorheen tot je een klontvrij mengsel hebt.
  Verwarm op een laag vuur in een steelpannetje de gelatine met een beetje aanhangend water. Als de gelatine geheel is opgelost, haal dan met een pannenlikker alles uit het steelpannetje, schenk bij het roomkaasmengsel en meng met een spatel goed door.
 7. Spatel de slagroom in 2 delen voorzichtig, zodat de slagroom luchtig blijft, met de spatel door het roomkaas-dulce de lechemengsel.
 8. Haal de springvorm uit de koelkast. Schenk het mengsel op de afgekoelde bodem, haal alles er met de pannenlikker goed uit en strijk glad.
  Laat de dulce de leche cheesecake zeker 5 uur opstijven in de koelkast.
 9. Maak de zijkanten van de bakvorm voorzichtig los voor je de taart serveert; desnoods door een warm mesje langs de rand van de springvorm te halen.
 10. Garneer optioneel (zie foto hieronder zonder garnering). Karamelsaus is voor de garnering heel geschikt. Roer de karamel goed door (verwarm desnoods een beetje, maar de karamelsaus mag niet te dun worden!) en laat via een lepeltje op de taart lopen; in strepen of, zoals hier als verjaardagstaart, door de leeftijd erop te laten lopen. De karamelsaus ‘loopt’ wat uit, dus als je dit niet wilt moet je de taart kort voor het serveren opmaken.
  Je kunt de taart (daarnaast) ook versieren met chocoladeschaafsel, chocoladekrullen of stukjes gehakte chocolade (zie taartpuntjes hieronder en foto onderaan).

dulce de leche cheesecake-zonder garnering.jpg
dulce de leche cheesecake-taartpuntjes.jpg

Bewaartip

 • Je kunt de dulce de leche-taart erg goed daags tevoren maken, de tweede dag is ie nóg lekkerder. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast, daar is ie zeker een week houdbaar.
 • Je kunt (overgebleven) dulce de leche cheesecake prima zonder smaakverlies invriezen. Doe dit op de dag van maken. Laat in de springvorm bevriezen. Wikkel de taart daarna in folie en verpak in een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De taart kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

dulce de leche cheesecake-bovenaanzicht.jpg
dulce de leche cheesecake-76 bovenaanzicht

Variatietip

 • Je kunt de dulce de leche cheesecake ook garneren met toefjes slagroom (zie eerste foto onder de ingrediënten).
 • En/of versier de taart met wat vers rood fruit, zoals een paar aardbeien en/of frambozen.
 • Vervang de ‘gewone’ biscuits door chocoladekoekjes en garneer dan bovenop ook met chocolade, bijvoorbeeld door gebruik van geraspte chocolade (zie foto hieronder voor een 76e verjaardag; quichevorm Ø24 cm). Hierbij is de geraspte chocolade over de cijfers van een laagje zelfgemaakte salted karamelsaus gestrooid.
 • Vervang de biscuits door pepernoten; verhoog de hoeveelheid roomboter met ongeveer ¼ (van 75 naar bijna 100 gram).
 • Maak in plaats van een koekjesbodem een deegbodem (zie foto hieronder); dan is het uiteraard geen no bake taart meer ;-). Gebruik daarvoor 100 gram tarwebloem, 40 gram roomboter, 40 gram poedersuiker en 1 ei.
  Snij de roomboter in blokjes. Meng de roomboter met de tarwebloem en poedersuiker tot kruimels. Voeg het ei toe en kneed kort door. Doe het deeg in vershoudfolie en leg zeker een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem. Rol het deeg uit tot 2-3 mm dikte van ongeveer Ø22 cm. Bekleed de bodem van een met bakpapier beklede springvorm en maak daarbij een klein opstaand randje (van ongeveer 5 mm hoogte; en dat mag gerust wat dikker zijn). Bak de bodem 25 minuten tot deze licht is verkleurd. Laat daarna de bodem in de springvorm afkoelen.

dulce de leche cheesecake-76 zijaanzicht
dulce de leche cheesecake-deegbodem-karamel-chocolade.jpg

Ingrediënten
springvorm Ø24 cm
Ingrediënten
springvorm Ø26 cm
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s