Kokoscake met frambozen

on

Frisse cake met romige kokosmelk, geraspte kokos en frambozen: kokoscake met frambozen. Een zachte en luchtige cake. Desgewenst met een glazuurlaagje met kokos (zie variatietip onderaan).

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Voor het beste resultaat: haal de roomboter zeker een uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze zacht is en makkelijk te verwerken.
Zorg er ook voor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.

  1. Vet de bodem van het cakeblik heel licht in met een mespuntje roomboter. Bekleed de bodem en lange zijden van het cakeblik met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de korte zijde van het cakeblik in met het restant van de mespunt roomboter.
  2. Zeef de tarwebloem boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af. Voeg het bakpoeder toe en meng door elkaar.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  4. Doe de roomboter in een mengkom en mix zo’n 2 minuten op hoge snelheid glad.
    Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe en mix net zo lang, ongeveer 8 minuten, tot het mengsel romig wordt.
  5. Voeg één voor één de eieren toe. Wacht met het toevoegen van het volgende ei, tot het vorige ei geheel is opgenomen.
  6. Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-eimengsel.
    Voeg daarnaast de kokosmelk toe. Mix even op lage stand goed door.
  7. Voeg de geraspte kokos toe en schep met een spatel even door het beslag heen.
    Haal de frambozen uit de vriezer en voeg deze toe aan het beslag. Schep deze er met de spatel voorzichtig door.
  8. Schenk of schep het beslag in het cakeblik en haal alles er met de spatel goed uit.
    Zet iets onder het midden van de op 170 graden voorverwarmde oven en bak in 75 minuten gaar en goudbruin. Controleer bij deze cake zeker of de cake gaar is door 3 seconden een breinaald of satéprikker in de cake te steken; als er geen deeg aan blijft plakken dan is de cake goed gaar.
  9. Laat de cake op een rooster geheel afkoelen.
    Haal de cake daarna uit het cakeblik. Haal desnoods met een mesje de zijranden even ‘los’.

kokoscake met frambozen-compleet

Bewaartip

  • Bewaar cake niet in de koelkast; daar droogt hij uit. Verpak de cake in aluminiumfolie of een trommel en bewaar in een kastje. Cake is dan zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake prima invriezen. Doe dit op de dag van maken. Wikkel de cake in folie en verpak daarna met een plastic zak; dan komt er geen vocht of lucht in. De cake kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen, in de koelkast afgedekt laten ontdooien en klaar!

Variatietip

  • Hoewel het voor een extra frisse smaak zorgt, kun je de frambozen weglaten uit het recept.
  • In plaats van bevroren frambozen kun je ook verse frambozen gebruiken.
  • Ananas vormt ook een geweldige combi met kokos, dus vervang de frambozen door ananasblokjes.
    Andere goede combinaties met kokos zijn mango, limoen, passievrucht, banaan en chocolade.
  • Doe er een glazuurlaag overheen. Hiervoor heb je nodig: 1 eiwit, 60+60=120 ml water, 225 gram kristalsuiker en 40 gram geraspte kokos.
    Doe het eiwit in een schone mengkom en mix met schone kloppers stijf. Verwarm in een steelpan 60 ml water met de suiker langzaam tot de suiker geheel is opgelost. Laat de suikersiroop nog 2 minuten zachtjes pruttelen; let op dat de siroop niet gaat karamelliseren en dus bruin wordt. Haal de steelpan met de suikersiroop van het vuur en giet beetje bij beetje bij het eiwit terwijl je met de mixer blijft mixen. Doe dit net zo lang tot het glazuur wat is afgekoeld en de juiste dikte heeft (niet te dun maar wel smeerbaar). Laat de cake eerst afkoelen tot kamertemperatuur en haal hem dan uit de vorm, voor je het glazuur erover doet. Giet het glazuur over de gehele bovenzijde van de cake. Bestrooi met de kokosrasp en serveer.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s