Lemon curd cheesecake

Frisse no bake citroentaart met een koekjesbodem waarop een mengsel komt van zelfgemaakte lemon curd, verse roomkaas en slagroom. De lemon curd cheesecake is een succesnummer! Ook, of misschien wel juist, voor mensen die geen liefhebber zijn van citroen. Uitermate geschikt om een dag voor gebruik te maken.

Ingrediënten Materialen
  • springvorm, 26 cm
  • bakpapier
  • keukenweegschaal
  • mengkommen
  • spatel
  • hakmixer
  • rasp
  • citroenpers
  • mixer
  • steelpannetje

lemoncurd cheesecake.jpg

Bereidingswijze

Wat wel zo fijn werkt: laat zeker een uur van tevoren de verse roomkaas op kamertemperatuur komen door het buiten de koelkast te zetten.

  1. Maak de lemon curd. Je kunt hierbij van alle ingrediënten 2/3 van het recept nemen, maar gezien de mogelijkheden van lemon curd is het handiger om het complete recept aan te houden. Laat de lemon curd afkoelen tot deze lauw is.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm in met de lik rijstolie of roomboter.
    Breek de biscuits in stukken en verkruimel de koekjes met een hakmixer. Geen hakmixer in huis? Gebruik een staafmixer of doe de koeken in een plastic zak en rol er met een deegroller overheen.
    Smelt op een laag vuur de roomboter in een pannetje. Roer, als de roomboter geheel gesmolten is, de koekkruimels er doorheen. Bedek met het mengsel de bodem van de springvorm. Maak met de bolle kant van een lepel glad en druk goed aan.
    Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.
  3. Doe de gelatine zeker 5 minuten in een bakje met koud water.
  4. Doe de verse roomkaas in een grote mengkom.
    Rasp de citroen boven deze mengkom. Roer dit met de spatel goed los.
  5. Pers de citroen uit en doe het sap in een steelpannetje. Verwarm het citroensap op een laag vuur. Haal de pan van het vuur en roer er de (uitgeknepen) gelatine doorheen.
    Voeg dit citroen-gelatinemengsel toe aan de losgeslagen roomkaas en roer met de spatel goed door.
  6. Mix de slagroom met de kristalsuiker en vanillesuiker tot deze lobbig is.
    Voeg de lobbige slagroom toe aan het roomkaas-mengsel en spatel dit er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  7. Voeg ongeveer de helft (200 gram) van de lemon curd toe aan het roomkaas-slagroommengsel en spatel dit een paar keer door; je mag gerust nog ‘strepen’ lemon curd zien.
  8. Giet dit mengsel in de springvorm. Doe de rest van de lemon curd eroverheen en steek met een vork al draaiend door de bovenlaag, zodat je een gemêleerd effect krijgt.
  9. Zet de lemon curd cheesecake in de koelkast en laat minimaal 6 uur opstijven.

lemon curd cheesecake-bovenaanzicht.jpg
lemon curd cheesecake-garnering bovenaanzicht

Bewaartip

  • Je kunt de lemon curd-taart het beste daags tevoren maken, dan weet je zeker dat de taart goed is opgesteven en dan is ie nóg lekkerder. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast. De lemon curd cheesecake is zeker een week houdbaar.
  • Hou je een stuk over? Deze citroentaart kun je prima invriezen. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Vervang de ‘gewone’ biscuits door eenzelfde hoeveelheid chocoladekoekjes of oreo-koekjes (zie foto bij recept en hierboven). Strooi dan bovenop ook wat chocolade, bijvoorbeeld een kleine el geraspte chocolade. Je kunt de lemon curd cheesecake daarnaast, zoals hier, garneren met toefjes slagroom. Maak af met een takje munt in het midden van de taart.
  • Maak in plaats van een koekjesbodem een deegbodem; dan is het uiteraard geen no-bake taart meer ;-). Gebruik daarvoor 175 gram tarwebloem, 70 gram roomboter, 70 gram poedersuiker en 1 ei.
    Snij de roomboter in blokjes. Meng de roomboter met de tarwebloem en poedersuiker tot kruimels. Voeg het ei toe en kneed kort door. Doe het deeg in vershoudfolie en leg zeker een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem. Rol het deeg uit tot 2-3 mm dikte. Bekleed de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Bak de bodem 25 minuten tot deze licht is verkleurd. Laat daarna de bodem in de springvorm afkoelen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s