Crème brûlée

on

Crème brûlée betekent letterlijk gebrande room. Het is een zelfgemaakte, romige custard van eidooiers, slagroom en suiker met een vleugje vanille en daarbovenop twee laagjes gekaramelliseerde suiker. Crème brûlée hoort koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. Voor 4 personen.

Ingrediënten Materialen
  • mengkom
  • steelpan
  • garde
  • spatel
  • grote ovenschaal
  • 4 ovenschaaltjes
    (100 ml)
  • waterkoker
  • oven
  • gasbrander /
    crème brûlée-brander

creme brulee-aangebroken.jpg

Bereidingswijze

  1. Splits de eieren en doe de eidooiers in een ruime mengkom.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Doe de slagroom in een steelpannetje en breng tegen de kook aan; roer tussendoor met een spatel door zodat het niet aankoekt. Zet de pan van het vuur.
    Voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe aan de eidooiers toe en klop met een garde goed door, tot het lichtgeel en romig wordt. Voeg al roerend de warme slagroom aan de geklopte dooiers toe. Schenk het mengsel terug in de steelpan. Verwarm de crème al roerend op een heel laag vuur (niet laten koken) tot de crème bindt en aan de bolle kant van een lepel blijft ‘hangen’.
  4. Zet de waterkoker met zeker 750 ml water aan.
  5. Verdeel het mengsel over de kleine ovenschaaltjes. Zet de schaaltjes in een grote ovenschaal. Voeg het kokende water toe, waarbij het water in de ovenschaal bijna net zo hoog staat als het mengsel in de kleinere schaaltjes.
    Laat ze in de voorverwarmde oven 25 minuten garen.
    creme brulee in oven.jpg
  6. Haal de ovenschaal uit de oven en haal de ovenschaaltjes voorzichtig uit de ovenschaal, laat de ovenschaaltjes afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  7. Strooi, vlak voor je serveert, een dun laagje (½ el per bakje) rietsuiker over de crème. Tik een paar keer voorzichtig met het bakje op je aanrecht zodat de suiker goed wordt verdeeld. Gebruik de brander om de rietsuiker te smelten en lichtbruin te karamelliseren. Hou de vlam eerst een stuk van de suiker vandaan en breng deze langzaam dichterbij totdat de suiker begint te smelten en te kleuren. Blijf de vlam goed bewegen, zodat de suiker niet aan kan branden en daardoor bitter wordt.
    Laat dit wat afkoelen en strooi voor de tweede keer een dun laagje rietsuiker over de crème brûlée en karamelliseer ook dit laagje. Zo krijgt de crème brûlée een extra krokante bovenkant.
    Serveer direct; als de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag namelijk vocht op uit de crème en dan wordt ie weer zacht en zodat je niet meer het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla hebt.

creme brulee met gasbrander.jpg

De eiwitten kun je gebruiken in recepten voor eiwitten, zoals gezonde chocolademousse, schuimpjes, meringue (meringue-ijs), pavlova, gezonde eiwitten-cake of gezonde eiwitten-muffins.

Variatietip

  • Geen rietsuiker in huis? Vervang de rietsuiker door lichtbruine, bruine of witte basterdsuiker of door fijne kristalsuiker.
  • Geen gasbrandertje in huis? Karamelliseren onder de ovengrill is mogelijk, maar dan wordt wel de crème brûlée zelf ook warm (en dat is eigenlijk niet de bedoeling). Bestrooi de ovenschaaltjes met een ruime laag suiker. Zet de schaaltjes dan vlak onder de ovengrill die je op de hoogste stand zet en laat de suiker in maximaal 2 minuten smelten en lichtbruin kleuren. Zodra de suiker is gekarameliseerd serveer je de crème brûlée direct.

Bewaartip

Je kunt de crème brûlée 1 dag van tevoren maken (m.u.v. de suikerlaagjes). Bewaar afgedekt in de koelkast. Breng dus op de dag zelf het suikerlaagje aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s