Hagelwitte pavlova met lemon curd en aardbeien

Perfect als toetje, maar ook als taart te serveren. Hagelwitte pavlova van gebakken eiwitschuim met daarop Griekse yoghurt met een vleugje vanille en limoen, zelfgemaakte lemon curd en verse aardbeien.

Ingrediënten Materialen
 • Schuimbodem:
  • 3 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 kleine tl maïzena
  • 1 kleine tl (witte wijn)azijn
  • ½ citroen
 • Garnering:

Als toetje is dit recept voor ± 4 tot 6 personen.
Een rechthoekige pavlova is zo’n 22 bij 15 cm. Een ronde pavlova, zoals deze, is ruim 20 cm Ø.
Wil je een grotere pavlova of twee pavlova’s maken? Verdubbel dan de hoeveelheden van het recept. In de oven passen twee pavlova’s tegelijk. Zo kun je ervoor kiezen om twee verschillende pavlova’s te maken, bijvoorbeeld naast deze ook een pavlova met limoenroom, aardbeien en frambozen of een lemon curd pavlova met slagroom. Of je kunt ervoor kiezen om een ‘lagen-pavlova’ op te bouwen en de garnering over twee lagen te verdelen.

pavlova lemoncurd-griekse yoghurt-aardbeien-poedersuiker.jpg

Bereidingswijze

 1. Maak de lemon curd; je kunt de helft van dit recept maken, maar gezien de mogelijkheden van lemon curd is het net zo handig om deze hoeveelheden aan te houden.
 2. Pavlova
  Verwarm de oven voor op 100 graden.
  Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Handig: wil je wat ‘hulp’ voor de vorm van de pavlova, teken dan met potlood alvast een cirkel, vierkant, rechthoek of ovale vorm die je gaat maken. Maak je twee pavlova’s tegelijk, dan teken je uiteraard twee vormen op het vel bakpapier. Draai het vel bakpapier daarna om, zodat je ervoor zorgt dat de betekende potloodkant de onderkant op de bakplaat wordt; het potlood geeft namelijk tijdens het bakken af op het eiwitschuim.
 3. Doe de maïzena en de azijn in een mengkommetje. Roer met een lepeltje tot een papje.
  Pers de ½ citroen uit.
 4. Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote vetvrije mengkom. Wil je geen risico lopen? Doe dan wat citroensap op een stuk keukenpapier en maak de mengkom daarmee schoon voor je de eiwitten erin doet.
  Klop met de mixer de eiwitten tot stijve pieken. Voeg vanaf het begin beetje bij beetje twee derde (=±100 gram) van de suiker toe.
 5. Voeg het maïzena-azijn mengsel en 2 tl citroensap toe. Spatel dit door het eiwitschuim heen.
  Voeg het restant (=±50 gram) suiker toe en spatel dit er ook doorheen.
 6. Maak het bakpapier een beetje vochtig; dan haal je ‘m er later makkelijker af.
  Schep het schuim in het midden op de voorgetekende vorm(en) op het vel bakpapier; haal al het eiwitschuim er met de spatel goed uit. Je kunt de zij- en/of buitenzijden van de schuimbodem nog wat piekerig maken door lichtjes met de spatel op de bovenzijde van het schuim de ‘slaan’. Druk met een lepel het eiwitschuim in het midden een beetje plat, zodat je een soort holte krijgt om op de schuimbodem later de garnering goed in en op te kunnen doen.
 7. Bak het eiwitschuim 1½ uur in de oven, kijk dan hoe de schuimbodem eruit ziet en voelt: als de meringue droog is en niet meer zacht aanvoelt, is ie klaar. Zo niet: laat de schuimbodem dan nog 15 minuten doordrogen.
 8. Als je de meringue daags tevoren maakt: laat de meringue dan in de uitgeschakelde oven, met de deur op een kier, afkoelen en leg hem daarna op de serveerschaal. Bewaar de meringue op de serveerschaal in de afgekoelde oven tot de volgende dag. Als je de meringue gelijk gaat serveren: haal de schuimbodems uit de oven, leg ze op het bakpapier op een rooster en laat ze zo zeker 10 minuten afkoelen. Haal dan voorzichtig het papier eraf en laat dan compleet afkoelen.
 9. Garnering
  Meng de Griekse yoghurt met de vanillesuiker, limoenrasp en 1 el limoensap.
  Was de aardbeien en dep ze droog. Ontkroost de aardbeien en snij grote exemplaren doormidden.
  Rasp de ½ limoen en pers ‘m uit. Doe de lemon curd in een mengkom en sla het met een spatel even door.
 10. Leg de schuimbodem op een serveerschaal. Schep, en verspreid voorzichtig, met een lepel de Griekse yoghurt over de schuimbodem; laat een buitenrand vrij (zodat de rand van de pavlova zichtbaar blijft).
  Verdeel vervolgens in de binnenring (zodat er nog Griekse yoghurt zichtbaar blijft) de lemon curd.
  Leg de aardbeien in het midden erop. Garneer de aardbeien met ½ el poedersuiker.
  Serveer direct.

pavlova lemoncurd-griekse yoghurt-aardbeien-aangesneden.jpg

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise, gele room of limoenroom van een pavlova met zelfgemaakte limoenroom, aardbeien en frambozen.

Bewaartip

 • Het schuim van de pavlova (meringues) kun je heel goed een dag van tevoren maken. Bewaar ze in de (afgekoelde) oven. Bewaar de schuimbodem(s) niet in de koelkast!
 • De lemon curd kun je ook goed daags van tevoren of nog één dag eerder maken.
 • Indien de pavlova niet geheel op gaat, dan kan deze in de koelkast 1 dag worden bewaard. Leg er dan losjes een vel huishoudfolie overheen of zet in een kartonnen doos.
 • Je kunt pavlova niet invriezen; het eiwitschuim ‘smelt’ namelijk.

Variatietip

 • Je kunt zowel gewone azijn als witte wijnazijn gebruiken.
 • Voeg, gelijktijdig met het citroensap (stap 5), citroenrasp van een halve biologische citroen toe.
 • Vervang de citroen, zowel de citroenrasp als het citroensap, door limoen.
 • Vervang de Griekse yoghurt door Italiaans kookschuim, dat je in een spuitzak met rond spuitmondje in doppen opspuit en vervolgens afbrandt. Voeg dan wel aan het recept van de Italiaanse meringue 2 tl citroensap en eventueel wat citroenrasp toe, zodat het geheel niet te zoet wordt. En draai bij de garnering de volgorde met lemon curd om, door eerst de lemon curd erop te doen en dan het kookschuim.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s