Aardbeienflappen met banketbakkersroom

Eens geen appelflappen. Het is tijd voor zomerkoninkjes, dus worden het aardbeienflappen; tien stuks. Krokant bladerdeeg, gevuld met aardbeien en zelfgemaakte banketbakkersroom (custard). Met een vleug vanille.

Ingrediënten Materialen
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 2+1=3 el kristalsuiker
  • 2+1=3 zakjes vanillesuiker
  • 1 el tarwebloem
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 200 gram aardbeien
  • 1½ el maïzena
  • bakje water
  • handje tarwebloem

aardbeienflap met banketbakkersroom.jpg

Bereidingswijze

  1. Begin met de banketbakkersroom:
    Splits de eieren.
    Breng de melk aan de kook in een steelpan; doe eerst een scheutje melk bij de eigelen.
    Voeg aan de eigelen 2 el kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker toe. Roer dit met een klopper schuimig. Voeg 1 el tarwebloem toe aan het eidooier-suikermengsel. Roer dat met de klopper goed door.
    Voeg de kokende melk al roerend met de klopper toe aan het eidooier-suiker-bloemmengsel. Roer met de klopper goed door. Doe het daarna terug in de steelpan. Breng aan de kook en blijf ondertussen met de klopper ongeveer 3 minuten goed doorroeren.
    Maak een glazen of RVS-mengkommetje even nat onder de kraan en laat het water eruit lopen. Giet de banketbakkersroom in het kommetje om af te laten koelen. Dek af met een stuk vershoudfolie.
    Zet in de koelkast en laat zeker een kwartier goed afkoelen.
  2. Ontkroost de aardbeien, was ze en dep droog. Snij grotere exemplaren kleiner. Strooi de maïzena eroverheen en schep voorzichtig door. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer dit met een spatel of lepel even goed door. Voeg de aardbeien toe aan de mengkom met banketbakkersroom. Spatel of schep de aardbeien voorzichtig door de banketbakkersroom.
  3. Meng 1 el kristalsuiker met 1 zakje vanillesuiker.
    Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg maximaal 5 minuten neer op het werkblad om te ontdooien.
  4. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Strooi wat tarwebloem op het werkblad en het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg met een deegroller ongeveer een centimeter in de breedte en lengte verder uit, zodat de vierkantjes wat groter worden.
  6. Bestrijk een hoekje van het bladerdeeg (wat later de ‘plakrand’ wordt) met water en leg de aardbeienvulling in het midden van het hoekje. Vul het niet teveel, want anders loopt tijdens het bakken het aardbeien-banketbakkersroommengsel eruit. Klap het deeg dicht en druk goed aan met je vinger.
    Druk daarna met een vork in het plakrandje, zodat je een karteleffect krijgt.
    Bestrijk de bovenkant van de aardbeienflappen met water. Bestrooi ze daarna met de gemengde kristal-vanillesuiker.
  7. Leg de aardbeienflappen op de bakplaat en bak ze in het midden van de op 210 graden voorverwarmde oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  8. Haal ze daarna uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

Bewaartip

  • De aardbeienflappen met banketbakkersroom zijn zeker een week houdbaar. Leg de flappen op een bord of schaal, span vershoudfolie over de flappen zodat ze zijn afgedekt en bewaar ze in de koelkast.
  • De aardbeienflappen kun je ook invriezen. Doe dit z.s.m. na het maken. Laat ze eerst apart op een bordje helemaal bevriezen. Leg ze daarna in een luchtdicht afgesloten doos of bak; zo zijn ze maximaal 3 maanden houdbaar. Een paar uur voor gebruik weer uit de vriezer halen en langzaam, in de koelkast, afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Bestuif de aardbeienflappen via een zeefje met een beetje poedersuiker.
  • Vervang de aardbeien door stukjes appel voor appelflappen met banketbakkersroom. Je kunt over de appelstukjes ook nog wat kaneel strooien en/of kaneel aan de kristal-vanillesuiker toevoegen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s