Notenspeltcake

Gezonde cake van speltmeel boordevol gemengde noten. Natuurlijk gezoet en zonder boter. In een handomdraai gemaakt.

Ingrediënten Materialen

notenspeltcake-plak.jpg

Bereidingswijze

  1. Knip een stuk bakpapier uit zo groot als de bodem van het cakeblik; dit mag zeker in de lengte langer zijn, zodat de lange zijden ook worden bedekt met bakpapier. Bekleed de bodem (en lange zijden) met dit stuk bakpapier. Vet de overige randen van het cakeblik in met de lik rijstolie.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Hak de noten in stukjes.
  4. Doe de speltmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de eieren, arachideolie, honing en het water toe. Mix met een mixer door elkaar.
    Voeg het bakpoeder toe en mix nog een keer goed door.
  5. Voeg de gemengde noten toe en spatel deze door het beslag.
  6. Schenk het beslag vanuit het midden van het met bakpapier beklede cakeblik; gebruik de pannenlikker om al het deegmengsel uit de mengkom te krijgen.
  7. Bak de speltcake 55 minuten iets boven het midden in de op 175 graden voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
    Test voor de zekerheid of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als er deeg aan blijft plakken, zet de cake dan nog 10 minuten terug in de oven op 160 graden. Is ie al goudbruin? Leg er dan een vel bakpapier losjes overheen en zet de cake 15 minuten in de oven op 160 graden.
  8. Haal de speltcake uit de oven.
    Wacht zeker 10 minuten voor je de cake uit het blik haalt en laat dan op een rooster geheel afkoelen. Dek nadat de cake van buiten is afgekoeld direct af met een theedoek en laat zo geheel afkoelen.

notenspeltcake-compleet.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de notencake afgedekt met vershoud- of aluminiumfolie of in een trommel buiten de koelkast. De cake droogt dan niet uit. De cake is zo zeker een week houdbaar.
  • Je kunt (overgebleven) cake na goed afkoelen prima invriezen. Doe dit op de dag van bakken. Verpak de speltcake, al dan niet aangesneden of in een aantal stukken, in vershoudfolie en dan in een plastic zakje. Ruim een uur voor gebruik de gewenste hoeveelheid speltcake uit de vriezer halen. Laat afgedekt of in een plastic zakje ontdooien.

Variatietip

  • Voeg 50 gram rozijnen toe (15 minuten wellen in warm water en daarna goed uit laten lekken).
  • Hou een handje noten apart om bovenop de cake mee te beleggen. Dit kunnen zowel hele noten als gehakte noten zijn.
  • Voeg 2 tl koekkruiden, kaneel of vanillepoeder toe al dan niet in combinatie met citroenrasp van een halve biologische citroen.
  • Geen arachideolie in huis? Gebruik rijstolie of kokosolie.
  • De honing kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid maple syrup (ahornsiroop), golden syrup of 5 el kokosbloesemsuiker of (kokos)palmsuiker.
  • De gemengde noten kun je vervangen door één soort noot, bijvoorbeeld walnoten voor walnotencake, hazelnoten voor hazelnootcake of amandelen voor amandelcake.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s