Bananenijs(jes) met dadels en amandelpasta

Gezonde yoghurtijsjes van Griekse yoghurt met banaan, dadels, zelfgemaakte amandelpasta, een vleugje munt en limoen en natuurlijk gezoet met wat honing. Zes frisse, smeuïge en gezonde bananenijsjes.

Ingrediënten Materialen
  • ijsvormpjes
  • hakmixer
  • vriezer
  • Voor het beste resultaat: gebruik (over)rijpe bananen (die zijn ook zoeter en daardoor lekkerder) die je in kleine stukjes minimaal 2 uur invriest.
  • De ijsvormpjes voor 6 ijsjes kun je voor €0,99 bij de Action halen; andere ijsvormpjes zijn natuurlijk ook prima. De gebruikte ijsvormpjes hebben een inhoud van 100 ml per stuk.
    IJsvormpjes voor 6 ijsjes (Action)

Bereidingswijze

  1. Maak de amandelpasta.
  2. Maak de cruesli (voeg dus géén rozijnen toe).
    Doe 2 tl cruesli onderin de ijsvormpjes.
  3. Als de bananen meer dan 4 uur in de vriezer zitten, haal ze er dan uit en laat een kwartier staan om een beetje te ontdooien.
  4. Snij of knip de dadels in stukken en doe in de hakmixer. Mix fijn.
    Voeg de Griekse yoghurt en bevroren banaanstukjes toe aan de hakmixer.
    Rasp de ½ limoen boven de hakmixer.
    Voeg de amandelpasta, verse munt en honing toe.
    Mix alles tot een smeuïge en luchtige massa.
  5. Schenk of schep eerst een klein beetje ijs in de vormpjes en roer met een lepeltje licht door. Vul vervolgens de vormpjes helemaal en zet minimaal 4 uur in de vriezer. Na 4 uur vriestijd zijn ze perfect, daarna is het raadzaam om ze even buiten de vriezer te zetten voor je ze serveert.

bananenijsje-dadels-amandelpasta.jpg

Bewaartip

  • De ijsjes zijn zeker 2 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Staan de ijsjes langer dan 6 uur in de vriezer? Zet ze dan eerst 30 minuten in de koelkast voor je ze serveert.

Variatietip

  • In plaats van Griekse yoghurt kun je het bananenijs ook maken met magere milde kwark (die van Campina is een echte aanrader) of met halfvolle of magere yoghurt.
  • Geen amandelen in huis? Vervang de amandelpasta door (bij voorkeur zelfgemaakte) pindakaas.
  • Voeg wat gehakte pure chocolade (minimaal 85%) toe en roer dit erdoorheen voor je ijs het in de ijsvormpjes doet.
  • Als je er schepijs van maakt, gebruik dan bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog, dan bevriest het ijs namelijk beter en gelijkmatiger; dus geen diepe, ronde bak. Schep of schenk het ijs in een afsluitbare plastic bak. Leg een stuk vershoudfolie op het ijs in de bak en druk dit een beetje aan. Doe het deksel erop en laat het 2 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en roer alles met een vork heel goed door elkaar. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 2 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na 4 tot 5 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren. Serveer in bakjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen; doe dit na iedere bol dan blijft het ijs niet plakken. Maak 2 grote of 3 kleine bolletjes en doe in de bakjes. Garneer desgewenst met wat cruesli of gezonde chocoladesaus.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s