Tahin / sesampasta

Heerlijke tahin, ofwel sesampasta, maak je gemakkelijk zelf. De basis voor veel Midden-Oosterse dips, zoals hummus of baba ganoush (met aubergine). Maar ook ideaal om vlees of vis mee te marineren, bijvoorbeeld kip tahin, of dressing mee op smaak te brengen. Of maak er tahin granola van! Tahin wordt ook wel tahini, tachina, techina  of sesamzaadpasta genoemd.

Ingrediënten Materialen

 

 

  • koekenpan
  • hakmixer
  • spatel
  • potje met deksel,
    200 gram

Bereidingswijze

  1. Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze niet te donker worden; dat komt de smaak niet ten goede. Haal de pan van het vuur en laat ze afkoelen. Dit gaat het snelst op een groot, plat bord maar kan ook in de koekenpan zelf.
  2. Doe de sesamzaadjes in de hakmixer samen met een scheutje olijfolie en de 2 tl sesamolie. Mix goed door, zodat de zaadjes worden gepureerd. Al na even mixen ontstaat er een pasta. Voeg het restant van de olijfolie toe. Haal regelmatig met een spatel de zaadjes naar beneden zodat er een egale pasta ontstaat. Als de tahin egaal, dik maar toch nog vloeibaar is, dan is ie klaar.
  3. Doe de tahin in een gesteriliseerd potje met deksel.

Bewaartip

Bewaar de tahin in een gesteriliseerd potje met deksel in de koelkast. De tahin is zo zeker een maand houdbaar. In een niet gesteriliseerde pot is de tahin maximaal 2 weken houdbaar.

tahin-potje.jpg

Variatietip

  • Voeg een snufje zeezout toe en/of voeg 3 tl citroensap toe. Dit komt ook de houdbaarheid ten goede.
  • Er zijn twee verschillende soorten sesampasta: lichte of witte tahin van gepelde sesamzaadjes en donkere tahin van ongepelde sesamzaadjes, dus waar het vliesje nog omheen zit. De donkere tahin is iets meer uitgesproken van smaak.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s