Bastognekoeken

Twintig krokante en brosse Bastognekoeken. Van tarwebloem met kandijsuiker en zelfgemaakte kandijsiroop met een vleugje kaneel en 5 spices. Het is, door de verwerking van de kandijsuiker, wel nogal een ‘werkje’, maar ik kreeg te horen dat ze nog lekkerder zijn dan ‘echte’ Bastognekoeken…

Ingrediënten Materialen
  • 300 gram tarwebloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 175 gram roomboter
  • 75 gram kandijsuiker
  • 100 ml kandijsiroop:
    • 35 gram kandijsuiker
    • 70 ml water
    • ¼ citroen
  • 3 eieren (eidooiers)
  • snuf zeezout
  • 1½ tl kaneel
  • ½ tl 5 spices

Bereidingswijze

  1. Doe alle kandijsuiker in de hakmixer. Maal de kandijsuiker fijn en verdeel in 75 en 35 gram.
  2. Maak de kandijsiroop en laat geheel afkoelen:
    Rasp ¼ biologische citroen. Doe de 35 gram kandijsuiker met het water en de citroenrasp in een pan met dikke bodem. Breng dit langzaam aan de kook en roer voorzichtig om de suiker op te lossen. Laat op een laag vuur zeker 5 minuten zachtjes koken. Daarna de suikersiroop van het vuur halen en af laten koelen. Doe het voorzichtig want de siroop is heel heet.
  3. Splits de eieren.
  4. Doe de tarwebloem, het bakpoeder, de kaneel, 5 spices, snuf zeezout, roomboter, kandijsiroop en eidooiers in een mengkom en meng voorzichtig door elkaar. Als het deeg een gladde massa vormt, voeg je de 75 gram kandijsuiker toe en kneed je steviger door. Maak tot een deegbal, verdeel in 2 delen en druk wat plat.
    Leg de platte deegballen in de mengkom.
    Dek de mengkom af met een theedoek en zet minstens een uur in de koelkast, zodat het deeg kan rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  6. Haal één platte deegbal uit de mengkom.
    Draai balletjes ter grootte van ongeveer een pingpongbal.
    Duw ze uit tot een rechthoekige vorm en leg op de bakplaat. Let er op dat er voldoende tussenruimte is; de koeken lopen nog wat uit.
  7. Bak de Bastognekoeken 20 minuten iets onder het midden van de op 175 graden voorverwarmde oven.
  8. Tijdens het bakken van de eerste serie (na 15 minuten), kun je de volgende serie maken en deze koekjes daarna bakken.
  9. Haal de eerste serie uit de oven, leg ze voorzichtig op een rooster en laat ze geheel afkoelen.
    Als de Bastognekoeken uit de oven komen zijn ze zacht, maar als ze zijn afgekoeld zijn ze heerlijk krokant en bros.

Bastognekoeken op ovenrooster.jpg

Kijk in de categorie eiwitten over voor recepten na het maken van gerechten waar je alleen eidooiers in hebt gebruikt.

Bewaartip

  • Bewaar de Bastognekoeken in een luchtdicht afgesloten bak buiten de koelkast. De koeken zijn zo zeker twee weken houdbaar. Vanwege de kwetsbaarheid, kun je ze beter niet invriezen; maar ze zijn vast snel op.

Variatietip

  • Vervang de kaneel en/of 5 spices door koekkruiden.
  • Vervang de 5 spices door gemalen kruidnagel.
  • Voeg 1 tl vanillepoeder toe.
  • Er is ook een variant van gezonde Bastognekoeken; van bruine rijstmeel, zonder boter en natuurlijk gezoet.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s