Turks brood / pide

Lekker en gezond Turks brood, ook wel pide ekmek genoemd, is een zacht platbrood. Heerlijk om te besmeren, bijvoorbeeld met zelfgemaakte hummus. Ook heel lekker bij een soepje. Dit Turks brood staat, door gebruik te maken van bakpoeder in plaats van gist, snel op tafel.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Zeef de speltmeel en het bakpoeder boven een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg het snufje zout toe en roer met een lepel of vork even goed door.
  3. Voeg de rijstolie en Griekse yoghurt toe en meng dit met één hand. Er ontstaat eerst een beetje een plakkerig deeg, blijf maximaal 8 minuten doorkneden tot er een stevig deeg ontstaat.
    Maak er een deegbal van, leg in de mengkom, bedek de mengkom met een theedoek en laat zo 15 minuten in de koelkast rusten.
  4. Haal de deegbal uit de mengkom. Vorm er een rond plat brood van, door het gewoon steeds platter te drukken, waarbij de randen iets dikker moeten zijn dan het midden van ca. 1 cm dik. Het deeg kan desgewenst ook tot twee kleinere ovale broden worden gevormd.
    Duw met een vingertop een paar putjes in het deeg.
  5. Roer het eigeel los met de melk en olijfolie. Bestrijk het deeg met het eimengsel en strooi het sesamzaad eroverheen.
  6. Zet maximaal 15 minuten in het midden van de oven en bak het brood licht goudbruin.
    Serveer warm.

Turks brood op bord.jpg

Bewaartip

  • Turks brood is het meest lekker als het nog warm is; het kan uiteraard ook koud worden gegeten. De houdbaarheid van het brood is beperkt; er zitten immers geen E-nummers in. De volgende dag kun je het brood het beste even ‘oppiepen’ door het 8 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven te leggen.
  • Je kunt (overgebleven) Turks brood invriezen. Doe dat gelijk nadat het brood is afgekoeld. Anderhalf tot twee uur voor gebruik het Turks brood uit de vriezer halen en afgedekt laten ontdooien.

Variatietip

  • Je kunt een smaakje aan het Turks brood toevoegen. Voeg bijvoorbeeld knoflook, koriander, basilicum, oregano, fenegriek, paprikapoeder, komijnzaad of zwarte peper toe. Of een mix hiervan. Bestrooi het deeg er vlak voor het bakken mee (stap 4), zodat de kruiden bovenop zitten.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden(mix) aan het deeg toe te voegen (stap 3), zodat het er geheel gemengd doorheen zit.
  • Turks brood is superlekker met zelfgemaakte hummus (zie foto hieronder).

hummus met turks brood.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s