Angel food cake

Angel food cake van geklopte eiwitten, tarwebloem met een vleugje vanille. Megaluchtige wolkencake. Naar believen (verder) aan te kleden.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn.

  1. Bekleed de bodem van de springvorm met het bakpapier en knip het restant af. Vet de randen van de springvorm met een keukenkwastje heel licht in met het likje rijstolie of roomboter.
  2. Splits de eieren.
  3. Zeef de tarwebloem en weeg daarbij gelijk af. Voeg het snufje zout via het zeef toe.
  4. Doe de kristalsuiker met de vanillesuiker in een mengkommetje.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Klop de eiwitten met een mixer op middelhoogte ongeveer 1 minuut tot het schuimig is.
    Voeg het citroensap toe en mix tot zachte pieken.
  7. Ga door met mixen en voeg beetje voor beetje de kristalsuiker en vanillesuiker toe.
    Mix tot glanzende en stijve pieken, ongeveer 2 minuten.
  8. Voeg in 3 delen via het zeef de tarwebloem toe en spatel dit (dus met een spatel en niet met de mixer!) voorzichtig door, terwijl je de mengkom draait en de spatel via het midden naar de zijkanten haalt.
  9. Schenk of schep het mengsel voorzichtig in de springvorm.
    Snij met een mes door het beslag, om eventuele luchtbellen eruit te halen.
    Maak de bovenzijde met de spatel glad; de cake rijst niet, dus des te gladder de bovenzijde des te mooier hij eruit komt.
  10. Bak de angel food cake in 35 minuten goudbruin en gaar.
    Haal uit de oven en laat de cake na het bakken in de springvorm op z’n kop op een rooster geheel afkoelen; zeker 1 uur.
  11. Haal met een mesje de zijkanten los van de springvorm. Haal rand van de springvorm eraf.
  12. Bestrooi via een zeefje met poedersuiker.

angelfoodcake-poedersuiker.jpg

De eidooiers die je over houdt, kun je gebruiken in recepten voor eigelen, zoals in mayonaise, gele room, Bastognekoeken of limoenroom van een pavlova met zelfgemaakte limoenroom, aardbeien en frambozen.

Bewaartip

  • Bewaar de angel food cake afgedekt buiten de koelkast, zodat ie niet uitdroogt. Op een donkere en koele plek is ie zeker een week houdbaar.
  • Hou je angel food cake over? Deze caketaart kun je prima invriezen. Bewaar de taart maximaal 3 maanden in de vriezer.

Variatietip

  • Het citroensap kun je vervangen door dezelfde hoeveelheid cream of tartar of azijn.
  • Voor chocolade angel food cake: vervang 35 gram tarwebloem door eenzelfde hoeveelheid cacao.
  • Maak een topping van pure chocolade ofwel chocolade ganache/fondant bovenop de cake.
  • Klop 200 ml slagroom met 1 el kristalsuiker stijf en verdeel dit over de cake. Garneer eventueel ook nog met verse blauwe bessen, frambozen en/of aardbeien.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s