Gezonde Bastognekoeken

Dit is méér dan comfortfood! Zó lekker! Twaalf gezonde en brosse Bastognekoeken. Gemaakt van bruine rijstmeel met havermout. Natuurlijk gezoet met Turkse vijgen en kokospalmsuiker. Met een vleugje kaneel en vanille. De geur alleen al doet je watertanden…

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Verwarm oven voor op 165 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Knip de gedroogde Turkse vijgen in stukjes. Desgewenst kun je ze in de hakmixer fijnmalen.
  3. Doe de bruine rijstmeel in een mengkom en weeg daarbij gelijk af.
    Voeg de havermout, het bakpoeder, de baking soda, kaneel, vanillepoeder en kokospalmsuiker toe en roer met een lepel goed door.
  4. Voeg de rijstolie en het ei toe en meng met de lepel goed door.
    Als het een egaal mengsel is, voeg dan de stukjes vijgen toe en schep deze erdoorheen.
  5. Verdeel het deeg in 12 stukken, waar je met je handen balletjes van draait. Leg er 6 op de ene met bakpapier beklede bakplaat en 6 op de andere. Duw ze uit tot rechthoekige koekjes. Leg ze op voldoende afstand is, want ze lopen nog wel wat uit.
  6. Bak de koeken 10 minuten in het midden van de op 165 graden voorverwarmde oven; haal ze eruit, keer ze voorzichtig om en bak ze vervolgens nog 5 minuten aan de andere kant.
    Doe hetzelfde met het tweede bakblik met koekjes.
  7. Haal ze uit de oven en laat de Bastognekoeken op een rooster afkoelen. Als ze uit de oven komen zijn ze heel kwetsbaar en zacht. Nadat ze (grotendeels) zijn afgekoeld zijn de koekjes heerlijk bros.

bastognekoeken-detail.jpg

Bewaartip

  • Bewaar de Bastognekoeken in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast. De koeken zijn zo zeker twee weken houdbaar.
    Vanwege de kwetsbaarheid, kun je ze beter niet invriezen; maar ze zijn vast snel op.

Variatietip

  • De kokospalmsuiker kun je vervangen door palmsuiker. Vervangen door honing , maple syrup (ahornsiroop) of golden syrup kan ook, maar dat verandert de smaak wel wat.
  • Vervang de kaneel door koekkruiden.
  • Er is ook een (minder gezonde) versie van ‘klassieke’ Bastognekoeken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s