Hummus

Hummus is een supergezonde puree op basis van vooral kikkererwten en de sesamzaadpasta tahin. Hummus wordt gegeten met o.a. pitabrood of een plat brood, zoals Turks brood, Marokaans of Libanees brood. Maar het is ook lekker met een salade, rauwkost, quinoa of op een geroosterde boterham met plakjes avocado.

Ingrediënten Materialen
  • 225 gram kikkererwten
  • 1½ el zelfgemaakte tahin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 2 el extra virgine olijfolie
  • 1 kleine tl komijn
  • ½ tl zwarte peper
  • snufje zeezout
  • optioneel 1-2 el water
  • scheutje extra virgine olijfolie
  • ½ tot 2 tl paprikapoeder
  • hakmixer
  • citroenpers
  • serveerkommetje

Bereidingswijze

  1. Bereid de kikkererwten op eenzelfde wijze als rode bonen; wat minder lekker, maar gebruik van kikkererwten uit blik kan natuurlijk ook, dan heb je een blik van 400 gram nodig. Wil je een fijne hummus? Verwijder dan het vliesje van de kikkererwten. Dat is even frunniken, maar het geeft wel een mooi en glad eindresultaat. Door de kikkererwten in een schone theedoek te rollen laten de vliesjes makkelijker los. Maar het is niet noodzakelijk om dit te doen. Als je het vliesje erom laat zitten, krijg je een iets grovere hummus. Je moet dan wel waarschijnlijk iets meer vocht (water of olijfolie) toevoegen om de juiste structuur te krijgen. Doe de kikkererwten in de hakmixer.
  2. Maak de tahin / sesampasta en voeg 1½ el toe aan de hakmixer.
  3. Voeg de komijn, peper en het snufje zeezout toe.
    Pel de knoflook en voeg toe.
    Pers de citroen en voeg 2 ruime el citroensap toe.
    Voeg de olijfolie toe.
    Mix net zolang door tot er een gladde puree ontstaat. Het moet een niet te dikke, smeerbare en romige puree worden. Is de puree nog te dik? Voeg dan beetje voor beetje 1 tot 2 el water toe en mix weer door.
  4. Schep de hummus in een serveerkommetje en maak af met het scheutje olijfolie en wat paprikapoeder; de hoeveelheid paprika is afhankelijk van hoe pittig je het wilt.

Bewaartip

Je kunt deze hummus, soms ook hoummous genaamd, een week bewaren in een luchtdicht afgesloten bakje in de koelkast.

Variatietip

  • Voeg voor de garnering 1 tl chilivlokken of 1 tl cayennepeper toe voor een nog pittiger variant.
  • Vervang het citroensap door limoensap.
  • Voor hummus met rode biet:
    Voeg 1 kleine rauwe rode biet van 150 gram, geschild en gesneden in stukken toe aan de hakmixer.
  • Voor hummus met geroosterde paprika en peper:
    Voeg 2 grote rode paprika’s en ½ jalapeño-peper toe. Snij daarvoor de paprika’s in ongeveer 8 lange repen en verwijder de zaadlijsten. Leg de repen op een bakblik en rooster ze 10 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven tot ze een beetje bruin worden. Laat ze even afkoelen. Voeg ze, samen met de jalapeño-peper toe aan de hakmixer.
  • Hummus is, zowel als tussendoortje of als voorgerecht of bijgerecht, superlekker op Turks brood (zie foto hieronder).
  • Rooster een boterham, snij een avocado in plakjes of prak de avocado en beleg vervolgens met hummus, al dan niet bestrooid met wat zwarte peper (zie foto hieronder).

hummus met turks brood

brood-avocado-hummus.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s