Tahin granola

Granola van havermout, walnoten, pecannoten, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten met zelfgemaakte tahin en natuurlijk gezoet met honing. Superlekker, makkelijk, snel klaar én gezond!

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Maak de tahin.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  3. Hak of breek de walnoten en pecannoten grof.
  4. Doe de havermout, gehakte noten, zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad  in een grote mengkom.
    Voeg de tahin, rijstolie, honing en het water toe en kneed met één hand alles goed door elkaar.
  5. Verdeel het mengsel over de met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak in 20 minuten onderin de op 175 graden voorverwarmde oven tot het goudbruin is. Schep het mengsel halverwege de baktijd (na 10 minuten dus) een keer om. Aan de zijkanten gaat het snel en als het mengsel verbrandt dan is dat ongezond en niet lekker (en dus heel erg zonde van de ingrediënten).
  7. Haal de bakplaat uit de oven en laat de cruesli volledig afkoelen.

tahin granola-uit oven.jpg

Bewaartip

Bewaar de granola in een luchtdichte doos of trommel bij voorkeur op een donkere plek. De granola is een maand houdbaar.

Variatietip:

  • Je kunt de havermout vervangen door havervlokken.
  • In plaats van rijstolie kan, gezien de verhoudingsgewijs geringe oventemperatuur, de rijstolie vervangen worden door (gesmolten) kokosolie. Je kunt de rijstolie ook vervangen door arachideolie.
  • Wil je grotere brokjes? Verhoog dan de hoeveelheid honing met 1 tot 2 el. De hoeveelheid natuurlijke suiker wordt dan natuurlijk ook hoger.
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, 2 tl kaneel of koekkruiden toe.
  • Voeg, nadat het mengsel uit de oven volledig is afgekoeld (!), 60 gram rozijnen en/of ander gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld cranberry’s, abrikozen, pruimen, dadels en/of vijgen.
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere zaden en pitten toe; zoals chiazaad, hennepzaad of pompoenpitten. Als je deze toevoegt als vervanging voor bijvoorbeeld het sesamzaad of hoeveelheid noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere noten toe. Te denken valt aan cashewnoten, paranoten, macadamianoten of pinda’s (officieel geen noot, maar een peulvrucht). Als je deze toevoegt als vervanging voor de gemengde noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s