Roomkaasijs met slagroom

on

Meer dan romig ijs! IJs van verse roomkaas, slagroom en melk: roomkaasijs. Met aardbeien, een vleugje citroen en een vleug vanille. En een crunch door het gebruik van Amaretti koekjes. ± 850 ml.

Ingrediënten Materialen

Bereidingswijze

  1. Zet de afsluitbare plastic bak in de koelkast, zodat ie goed koud is als het ijsmengsel erin gaat.
  2. Pers de ½ citroen uit.
    Was de aarbeien en verwijder de kroon. Bij gebruik van diepvries aardbeien: laat de aardbeien grotendeels ontdooien.
  3. Verwarm de aardbeien, 1 el citroensap en 25 gram kristalsuiker en 1 zakje vanillesuiker in een steelpannetje op middelhoog vuur. Roer tot de aarbeien zacht zijn en de suiker is gesmolten. Dit duurt maximaal 4 minuten. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Pureer met een staafmixer (je kunt desgewenst wat grovere stukjes erin laten) en zet de aardbeienpuree in de koelkast.
  4. Verkruimel de Amaretti koekjes met de hand.
  5. Klop de slagroom met de 80 gram kristalsuiker en 2 zakjes vanillesuiker tot de slagroom bijna stijf is.
  6. Doe de roomkaas in een mengkom en sla met de spatel even los. Voeg de melk toe en spatel tot een klontvrij mengsel.
  7. Meng het roomkaasmengsel met de geklopte slagroom. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar wordt gemengd.
  8. Giet het mengsel in een afsluitbare plastic bak.
  9. Voeg de aardbeienpuree en verkruimelde koekjes toe en schep dit grofweg met een spatel erdoorheen.
  10. Leg een laag vershoudfolie op het ijs in de plastic bak en druk dit een beetje aan zodat alle lucht eronderuit is. Laat het 1 uur in de vriezer opstijven. Haal dan de bak uit de vriezer en haal de zijkanten met een vork los en schep door het midden heen. Zet de bak direct weer terug in de vriezer. Doe dit nadat het ijs telkens 1 uur langer in de vriezer staat; drie keer in totaal. Na zo’n 4 uur in de vriezer is het ijs goed om te serveren.
  11. Serveer het ijs in schaaltjes. Zet een bakje kokend water neer en haal een ijsschep (dit kun je eventueel ook met een lepel doen) erdoorheen voordat je het ijs uitschept.

roomkaasijs aardbeien.jpg

Bewaartip

  • Gebruik bij voorkeur een rechthoekige bak van enkele centimeters hoog en niet een diepe, ronde bak; dan bevriest het ijs beter en gelijkmatiger.
  • Het heeft de voorkeur het roomkaasijs tussen de 4 en 5 uur na invriezen te consumeren. Het is zeker langer houdbaar in de vriezer, namelijk zeker 2 maanden, maar dan krijg je eventueel met wat kristalvorming te maken. Als het ijs langer dan 6 uur in de vriezer heeft gestaan, haal het ijs dan zeker een uur voor serveren uit de vriezer.

Variatietip

  • Vervang de Ameretti koekjes door andere verkruimelde koekjes, zoals cantuccini, chocolate chip cookies of Bastognekoeken.
  • Vervang het citroensap door limoensap.
  • Vervang de aardbeien door mango, frambozen of ander fruit.
  • Garneer met een verkruimeld Amaretti-koekje en/of gehakte chocolade (zie foto hieronder), warme chocoladesaussalted karamelsaus of slagroom.

aardbeienroomkaasijs-Amaretti-chocolade.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s