Pindakaas granola

Granola met zelfgemaakte pindakaas van grove havermout met amandelen, pinda’s, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad en lijnzaad. Heerlijk krokante cruesli met een vleugje kaneel en natuurlijk gezoet met honing en vanille.

Ingrediënten Materialen

pindakaas-granola.jpg

Bereidingswijze

  1. Maak de pindakaas.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Doe de havermout, amandelen, pinda’s, pompoenpitten, zonnebloempitten, het sesamzaad en lijnzaad in een grote mengkom. Voeg de kaneel en het vanillepoeder toe en meng met een lepel door elkaar.
  5. Verhit in een steelpannetje op middelmatig vuur de rijstolie en pindakaas heel even. Roer door tot het goed vloeibaar is en haal dan gelijk van het vuur. Voeg de honing toe.
  6. Giet het pindakaas-mengsel in de mengkom met het havermout-mengsel. Roer het geheel goed door zodat alles bedekt is in pindakaas.
  7. Verdeel het mengsel over de met bakpapier beklede bakplaat en druk het mengsel behoorlijk goed aan.
  8. Bak in maximaal 25 minuten onderin de op 175 graden voorverwarmde oven tot het iets meer dan goudbruin is. Check na 20 minuten of het niet te donker wordt (deze granola wordt overigens wel behoorlijk donker).
  9. Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola op de bakplaat volledig afkoelen. Als de granola uit de oven komt, is deze nog niet hard; na het afkoelen is ie heerlijk krokant. Breek de granola als deze volledig is afgekoeld in brokken.

pindakaas granola-bakplaat.jpg

Bewaartip

Bewaar de granola in een luchtdichte doos, trommel of pot bij voorkeur op een donkere plek. De granola is een maand houdbaar.

Variatietip

  • Je kunt de grove havermout vervangen door gewone havermout of havervlokken.
  • In plaats van rijstolie kan, gezien de verhoudingsgewijs geringe oventemperatuur, de rijstolie vervangen worden door (gesmolten) kokosolie. Je kunt de rijstolie ook vervangen door arachideolie.
  • Voeg, nadat het mengsel uit de oven volledig is afgekoeld (!), 100 gram rozijnen en/of ander gedroogd fruit toe. Bijvoorbeeld cranberry’s, abrikozen, pruimen, dadels en/of vijgen.
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere zaden en pitten toe; zoals chiazaad of hennepzaad. Als je deze toevoegt als vervanging voor bijvoorbeeld het sesamzaad of hoeveelheid noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).
  • Voeg, voor je het mengsel in de oven doet, andere noten toe. Te denken valt aan pecannoten, walnoten, cashewnoten, paranoten of macadamianoten. Als je deze toevoegt als vervanging voor de gemengde noten dan blijft de hoeveelheid rijstolie en honing gelijk. Als je deze als aanvulling toevoegt, verhoog dan de hoeveelheid rijstolie en honing een beetje (afhankelijk van de hoeveelheid die je toevoegt is verhoging met een eetlepel meer dan voldoende).
  • De honing kun je vervangen door kokospalmsuiker, palmsuiker, maple syrup (ahornsiroop) of golden syrup.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s