Kip Tandoori

Tandoori, ook wel Tandoori Masala genoemd, is een saus die bestaat uit yoghurt en specerijen. Kip Tandoori is kip, die lange tijd gemarineerd wordt in Tandoorisaus. Kip Tandoori hoort krokant aan de buitenkant en zacht van binnen te zijn. Heerlijk met limoen-munt yoghurtsaus en zelfgemaakt naanbrood. Voor 3 personen.

Ingrediënten Materialen
  • 350 gram kippendijenfilet
  • 5 draaien zwarte peper
  • 1½ citroen (±60 ml sap)
  • 1 kleine rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl paprikapoeder
  • kleine ½ tl chilipoeder
  • ½ tl zwarte peper
  • 60 ml Griekse yoghurt
  • 1 middelgrote tomaat
  • snufje zout
  • mengkom
  • citroenpers
  • snijplank
  • keukenkwastje
  • hakmixer
  • bakplaat en
    bakpapier of
  • ovenschaal
    of ovenbakje
  • oven of bbq

Indian food

Bereidingswijze

  1. Pers de citroen.
    Snij de kippendijenfilet in stukken. Bestrijk de kip met een keukenkwastje met citroensap, zout en peper en zet afgedekt in de koelkast.
  2. Maak de Tandoorisaus:
    Was de tomaat en snij in grove stukken.
    Pel de rode ui, snij in grove stukken en doe in de hakmixer.
    Pel de knoflook en voeg toe aan de hakmixer.
    Voeg het gemberpoeder, de koriander, komijn, garam masala en het citroensap toe en mix tot een glad mengsel.
    Voeg het paprikapoeder, chilipoeder, de zwarte peper, yoghurt en de tomatenstukken toe en mix nogmaals goed door.
  3. Leg de stukken kippendijenfilet in een mengkom en giet de tandoorisaus erover. Zet de schaal afgedekt minimaal een nacht, maar liefst 2 of 3 dagen, in de koelkast. Hoe langer de kip in de marinade zit, hoe meer smaak je krijgt.
  4. Laat de kip op kamertemperatuur komen.
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal de kippendijen uit de marinade en schud een beetje uit. Leg de kippendijen op de bakplaat en besprenkel met wat rijstolie.
    Zet in de oven 10 minuten in de oven. Smeer de kippendijen daarna in met wat extra rijstolie en zet nogmaals 10 minuten in de oven.

Variatietip

  • Serveer met meergranen rijst of spelt, een salade en naanbrood of ander platbrood. Overheerlijk en heel toepasselijk is naanbrood met garam massala.
  • Geen verse tomaat in huis? Vervang dit door 1 el tomatenpuree.
  • Geen rode ui in huis? Vervang dit door ½ gewone ui.
  • Geen Griekse yoghurt in huis? Vervang dit door magere of halfvolle yoghurt.
  • Maak je gebruik van kippenbouten of laat je de kippendijenfilet heel? Laat de kip dan in totaal 30 minuten in de oven gaar en goudbruin worden.
  • Rijg de stukjes kip aan spiezen en bak ze zo (al dan niet op de barbecue en/of in een ovenschaal).
  • Schenk, voor je de kip in de oven of op de barbecue zet, de marinade eroverheen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s